Testarea rapidă de la Spitalul Județean Sibiu, încă în pregătire

Știri de Sibiu, 30.04.2020

Testarea rapidă pentru virusul SARS-COV-2 pe bază de anticorpi, cu ajutorul echipamentelor donate Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu de compania Oasis Green Energy, este încă în pregătire, după instalarea apartului fiind necesare verificări ale metodei, a precizat pentru StirideSibiu reprezentantul Spitalului Clinic Județean Sibiu, Decebal Toderiță.

Aparatura a ajuns la Spitalul Județean în urmă cu o săptână și a fost necesară pregătirea personalului medical.

”Noul echipament de testare pentru virusul SARS-COV-2, bazat pe detectarea anticorpilor, achiziționat de Fundația Comunitară Sibiu ca urmare a unei donații în valoare de 200.000 lei din partea companiei Oasis Green Energy a fost instalat în data de 23.04 iar personalul a fost instruiri în data de 27.04. În momentul de față au loc verificările de metodă, care vor mai dura câteva zile”, a declarat Decebal Toderiță.

Testarea ar urma să se facă în principal pentru cei din linia întâi, cu prioritate cadrele medicale, urmate de angajații Jandarmeriei, Ambulanței sau cei din asistență socială.

”În ceea ce privește algoritmul de testare, acesta va fi stabilit împreună cu medicul șef epidemiolog și medicul șef infecționist din cadrul spitalului”, a mai precizat Decebal Toderiță.

Singura unitate medicală din județ care tratează pacienții Covid a primit donație un echipament ce identifică anticorpii, putând fi identificate în doar câteva minute persoanele care au fost infectate cu noul virus. Echipamentul în valoare de 200.000 lei a fost achiziționat cu banii donați de companiei Oasis Green Energy, a anunțat Fundația Comunitară Sibiu, care a intermediat achiziția.

”Testele rapide identifică anticorpii prin analizarea unei probe de sânge, putând detecta persoanele care au fost infectate. Sunt detectate două tipuri de anticorpi – IgM, primii anticorpi care apar, arată faptul că virusul e încă prezent și dispar după aproximativ două săptămâni. IgG sunt anticorpi care persistă, însă nu se știe cât de mult, la acest moment. Acest test oferă rezultate în câteva minute, nu câteva ore ca în cazul PCR, conform raportuldegardă.ro”, a precizat Fundația Comunitară.

La nivelul județului Sibiu funcționează doua laboratoare PCR, la Spitalul Județean Sibiu și Spitalul de Pediatrie, cu ajutorul cărora se poate diagnostica infecția cu noul virus.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.