A reapărut pesta porcină în Sibiu; Zeci de animale eutanasiate după ce s-au confirmat 3 focare noi!

Știri de Sibiu, 27.05.2020

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au dispus noi restricții privind transportul animalelor la limita cu județele Alba și Mureș și eutanasierea unui număr de 31 de porci după ce au fost confirmate 3 focare noi de pestă porcină africană în județul Sibiu. Două focare au fost confirmate la animale crescute în gospodării din comunele Micăsasa și Hoghilag, județul Sibiu, și al treilea la un mistreț găsit mort găsit pe Fondul de Vânătoare 33 din Dumbrăveni.

Cele trei focare au fost identificate în perioada 25-27 mai, perioadă în care Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Sibiu a instiuit noi măsuri de restricționare a circulației animalelor.

”Au fost luate decizii comune, cu județele Alba și Mureș, privind aprobarea programelor de măsuri pentru combaterea focarelor de Pestă Porcină Africană din următoarele localități: localitatea Chesler – comuna Micăsasa, Fondul de Vânătoare nr. 33 – Dumbrăveni, localitatea Valchid – comuna Hoghilag, întrucât zonele de supraveghere se întind pe o suprafață de 10 km, respectiv 13 km, cuprinzând localități și din județele Alba și Mureș”, transmite Prefectura Sibiu.

Potrivit DSVSA Sibiu, în comuna Micăsasa un animal a murit din cauza bolii, iar în urma confirmării pestei porcine africane s-a dispus eutanasierea și îngroparea altor 25 de porci crescuți în gospodărie, proprietarii urmând să fie despăgubiți.

În gospodăria din Hoghilag, 5 porci au murit din cauza pestei iar alți șase au fost eutanasiați, de data aceasta proprietarul neavând dreptul la despăgubiri ”pentru că nu a respectat condițiile privind deplasarea animalelor”, spun reprezentanții DSVSA Sibiu.

Porivit regementărilor în vifoare, s-au impus restricții de circulație a animalelor și măsuri speciale în zona afectată, care reprezintă o rază de 10 km de la locul unde a fost confirmat fiecare focar

Cele trei focare de pestă porcină apar la scurt timp după ce DSVSA Sibiu reușise să stingă toate focarele apărute în județ.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.