Deblocarea activității Spitalului Județean Sibiu, posibilă doar cu aprobarea Ministerului Sănătății; Decizia, în așteptare

Știri de Sibiu, 29.05.2020

Deblocarea serviciilor medicale oferite de Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, anunțată inițial de președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, ca fiind posibilă începând cu data de 2 iunie, se va putea aplica doar cu aprobarea Ministerului Sănătății a precizat pentru StirideSibiu conducerea Direcției de Sănătate Publică Sibiu.

Citește și: Porr: Cereți deblocarea Județeanului; Cîmpean: Spitalul Județean Sibiu își va relua serviciile din 2 iunie

Purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu, Krisztina Gaal, spune că, la începutul săptămânii, conducerea Spitalului Clinic Județean Sibiu, devenit din luna martie spital suport pentru pacienții Covid, a depus un memoriu de ”reorganizare a activităților la nivelul unității sanitare, conform evoluției actuale a panedemiei produse de virusul Covid-19, în vederea analizării și aprobării propunerilor prezentate”.

Revenirea Județeanului la activitatea inițială, se dorește treptat, cu scoaterea în primă fază din ”zona Covid” a secțiilor de chirurgie și medicale.

”Modificările structurale și funcționale la nivelul spitalului se vor realiza etapizat și sub continua monitorizare a evoluției cazurilor de infecții cu virusul Covid-19, dorindu-se readucerea în circuitul non-Covid a unora dintre cele 5 pavilioane externe-suport Covid (Pavilion chirurgicale, medicale, boli infecțioase, dermatlogie și oftalmologie), respectiv, în prima fază Pavilionul chirurgicale și Pavilionul medicale”, a recizat DSP.

Deblocarea activității nu este însă posibilă doar cu depunerea planului de reorganizare la DSP, ci doar după aprobarea acestuia de catre Ministerul Sănătății, decizie care este încă în așteptare.

Direcția de Sănătate Publică și-a exprimat acordul verbal pentru punerea în practică a acestor reorganizări, urmând solicitarea aprobării Ministerului Sănătății”, a precizat Krisztina Gaal, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu.

În contextul creșterii presiunii publice pentru reluarea serviciilor medicale la Spitalul Județean Sibiu, conducerea unității sanitare dă asigurări că , în primă fază, de săptămâna viitoare se vor putea relua operațiile care nu mai suportă amânare, cu condiția modificării actelor legislative în baza cărora Județenaul a devenit spital Covid.

”În momentul de față facem modificări la sistemul tampon din Unitatea de Primiri Urgențe pe care dorim să-l realocăm într-un sistem modular a cărui instalare este în desfășurare. De asemenea, pentru Secţia Clinică Boli Infecţioase, intenționăm organizarea unui compartiment individual de Terapie Intensivă. Aceste modificări vor fi posibile lucrând în colaborare cu DSP precum şi prin modificarea unor acte normative legislative. Ne dorim să reluam activitatea chirurgicală în condiții de maximă siguranță, atât pentru pacienți cât și pentru personalul medical iar cadrele medicale din spital se asigură ca vom oferi pacienților toate condițiile necesare astfel încât intervențiile chirurgicale să se desfășoare ca și înainte de întreruperea acestora, într-un mediu sigur. Realizarea operațiilor în spital se va face de săptămâna viitoare, în primă fază pentru urgențe și cazurile care nu pot fi amânate din punct de vedere chirurgical. Apoi, treptat țintim reluarea întregii activități”, a declarat Liliana Coldea, managerul Spitalului Județean Sibiu.

Transformarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu în unitatea suport pentru pacienții Covid a redus cu aproximativ 70% asistența medicală acordată pacienților, conform noilor circuite peste jumătate din capacitatea Județeanului fiind destinată exclusiv bolnavilor infectați cu noul coronavirus care ocupă mai puțin de 20% din spațiul dedicat.

Citește și: MS: Spitalul Clinic Județean Sibiu, spital suport pentru pacienții infectați cu COVID – 19

Până în prezent Ministerul Sănătății nu a emis niciun document prin care să se revină asupra Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei Coronavirus COVID-19 și Lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2, aprobate în luna martie de ministrul Sănptății, Nelu Tătaru.

Conform listei cu spitalele suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2 întocmită de Ministerul Sănătății, pentru Spitalul Județean Sibiu s-a luat decizia reorganizării, respectiv tratarea cazurilor grave și critice, fiind asigurate 5 pavilioane externe ca suport, 1 pavilion suport în Maternitate și secțiile de dializă.

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, a anunțat, joi, în plenul CJ, că serviciile Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu vor fi reluate treptat, începând cu data de 2 iunie. Precizarea a fost făcută după ce consilierul județean Paul Poor (FDGR) a cerut autorităților sibiene să facă demersuri la Ministerul Sănătății pentru deblocarea spitalului.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.