La 232 de ani de teatru, TNRS oferă luni maraton de recitaluri online dedicate copiilor

Știri de Sibiu, 01.06.2020

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, primul teatru deschis în România, sărbătorește luni, 1 iunie, 232 de ani de existență, aniversarea fiind marcată de lansarea unui maraton de evenimente difuzate online pentru publicul din întreaga lume.

Timp de 12 ore, TNRS va difuza în mediul digital: pe site, pagina de Facebook și canalul de YouTube, recitaluri de poezie din opera poetului Radu Stanca, dar și din literatura universală, eseuri, monologuri, fabule și poezii pentru copii, toate în interpretarea actorilor naționalului sibian.

”Înaintea ediției speciale online a Festivalului Internațional de Teatru, încheiem astăzi, în 1 iunie, maratonul teatral din timpul pandemiei, început în 21 martie. De mai bine de două luni suntem prezenți online, în casele spectatorilor și prietenilor noștri, cu spectacole, de joi până duminică, evenimente ale Secției Germane, de miercuri până duminică și conferințe și seri cu povești și poezie, în fiecare zi, de luni până duminică. Sărbătorim astăzi 232 de ani de existență a primului teatru creat pe teritoriul României. Un teatru creat de primarul de atunci al Sibiu, un teatru cu loje din lemn de trandafir și un săptămânal teatral în limba germană. Vom fi astăzi, când se serbează și Ziua Copilului, alături de public, cu un program de peste 12 ore de evenimente, pe care le vom difuza online, iar apoi vom reveni online în 12 iunie, când va începe Festivalul Internațional de Teatru. Țin să mulțumesc acestei comunități sibiene, care are spirit, care are tradiție, pentru respectul pe care îl acordă culturii, artelor spectacolului și să le doresc colegilor mei artiști, tehnicieni și tuturor celor din echipă, care concură la bunul mers al teatrului și al festivalului, la mulți ani, să fie sănătoși, să aibă inspirație, să aibă bucurie în primul rând, să aibă parte de creație și de miracol în tot ceea ce fac. La mulți ani!”, a declarat Constantin Chiriac, director general TNRS.

Programul evenimentelor online dedicate aniversării TNRS va fi completat de două dintre cele mai apreciate producții din repertoriul teatrului: „Oidip”, regia Silviu Purcărete (Secția Română) și „Scene dintr-o căsnicie”, regia Charles Muller (Secția Germană), dar și de redifuzarea conferinței speciale FITS și TNRS care l-a avut ca invitat pe Silviu Purcărete.

Program TNRS online – 1 iunie 2020
Ora 9:00 – Ziua Copilului: proză, fabule și poezii pentru copii
Ora 12:00 – Recital de poezie din literatura română și universală
Ora 12:50 – Recital de poezie din opera lui Radu Stanca
Ora 13:20 – Conferință specială FITS și TNRS: Constantin Chiriac în dialog cu Silviu Purcărete: „Despre bucuria și înțelepciunea de a vorbi puțin”
Ora 15:00 – Ziua Teatrului
Ora 15:55 – Eseu, monolog, poezie în interpretarea actorilor Secției Germane
Ora 16:40 – Scene din spectacolele Secției Germane
Ora 17:45 – „Oidip”, regia Silviu Purcărete
Ora 21:00 – „Scene dintr-o căsnicie”, regia Charles Muller – spectacol în limba germană, cu traducere în limba română
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.