Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi despre ”taxa Covid”: Nu este impusă; Statul ar trebui să susțină

Știri de Sibiu, 02.06.2020

”Taxa Covid” percepută mai nou pacienților în mai multe cabinete stomatologice din Sibiu, care variază între 50 și 100 de lei, nu este o taxă impusă oficial, spune Wilhelm Sukosd, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Sibiu. Potrivit acestuia, instituirea unei taxe separate este o ”greșeală tactică” a medicilor care au recurs la astfel de metode din cauza creșterii bugetelor alocate achiziției de echipamente, în lipsa unei susțineri din partea statului.

”În toate activitățile de servicii, prețurile s-au majorat. Și în cazul cabinetelor stomatologice s-au aplicat protecții suplimentare. Noi lucram cu echipamente de protecție suficiență, dar printr-o dispoziția a Ministerului Sănătății au fost adăugate și altele, care sunt extrem de costisitoare. Este o greșeală tactică însă, nu trebuia institută o astfel de taxă, pobabil că ține de fantezia fiecăruia. Era suficinet să se inclusă în prețul tarifului obișnuit. Nu este o chestiune impusă și nici măcar propusă de cineva. La această oră lumea este foate sensibilă la toate lucrurile, fiecare reacționează acut, mai ales când se atinge latura financiară”, a declarat Wilhelm Sukosd.

Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi spune că pandemia de coronavirus a afectat puternic bugetele medicilor stomatologi, care sunt nevoiți să asigure protecția pacienților și a personalului din resurse proprii, fără niciun ajutor de la Guvern.

”Bugetul medicilor stomatologi este extrem de afectat. Mulți dintre ei nici nu s-au apucat încă să lucreze. Sunt costuri mari, care reduc foarte mult și numărul pacienților. Din păcate, pacienții sunt și ei speriați și nimeni nu acordă niciun sprijin. Nu avem niciun sprijin de la Ministerul Sănătății, asta este problema. Finanțarea pentru protecția pacienților ar trebui să o facă autoritățile statului, cei care au uitat de noi, de mult, din 1990”, a mai adăugat Wilhelm Sukosd.

Închise pe durata stării de urgență cauzată de pandemia de coronavirus, cabinetele de stomatologie și-au putut relua activitatea după data de 15 mai, în condiții de securitate și protecție împotriva Covid.

O parte dintre cabinetele redeschise în Sibiu au aplicat taxe suplimentare pentru pacienți, între 50 și 100 de lei, in funcție de echipamentele de protecție folosite și de durata vizitei la medicul stomatolog.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.