USR vrea extinderea votului prin corespondență la alegerile locale

Știri de Sibiu, 02.06.2020

USR a pus marți în dezbatere publică o propunere legislativă de extindere a votului prin corespondență la alegerile locale și a anunțat consultări cu societatea civilă și cu specialiști în drept constituțional și în sisteme electorale pentru a găsi cât mai rapid cea mai bună soluție de facilita votarea în contextul actual al pandemiei de COVID-19, se anunță într-un comunicat al partidului.

Cei de la USR spun că inițiativa vine în contextul în care anul acesta sunt programate în România două rânduri de alegeri, în condițiile în care primul val al epidemiei cu noul virus chinezesc nu a dispărut încă și în condițiile în care experții vorbesc despre posibilitatea de a avea în toamnă un val doi, informează G4Media.

”Acest lucru i-ar putea face pe români să se teamă să vină la vot, ceea ce ar genera cea mai scăzută prezență la alegerile locale din ultimii 30 de ani. Dacă ne uităm și la faptul că vom avea aceste alegeri într-un singur tur de scrutin, vedem că am putea avea alegerile cu cea mai scăzută legitimitate din istorie. De aceea, trebuie să găsim o formulă pentru extinderea drepturilor românilor de a vota prin corespondență, inclusiv la alegerile locale, dar în același timp și o formulă prin care să protejăm sănătatea și viața românilor care au vulnerabilități medicale în fața acestui virus. Este foarte important ca românii care au anumite boli și care se tem să vină la urne să aibă posibilitatea să-și aleagă și ei primarii și consilierii”, subliniază USR.

”Votul prin corespondență există în alte țări de zeci de ani, cele mai bune modele de bună practică fiind Statele Unite și Franța. Votul prin corespondență a fost deja testat cu succes în România, la alegerile parlamentare din 2016 și la alegerile europarlamentare din 2019. E adevărat, sistemul a fost testat doar pentru diaspora, însă el poate fi replicat fără probleme și la alegerile locale din acest an. Dacă el a funcționat în zeci de țări din diaspora, cu atât mai ușor va fi implementat la Brăila, la Arad, la București sau la Bacău. Nu doar românii cu probleme medicale se pot bucura de extinderea dreptului de vot. Există sute de mii de români care ar dori să voteze dar care în ziua votului sunt plecați din localitatea de domiciliu, sunt în delegație, în concediu sau la studii. Toți aceștia au însă aceleași drepturi ca cetățeni ai respectivei comunități, iar drepturile lor trebuie respectate”, a declarat deputatul USR Lucian Viziteu, inițiatorul proiectului de lege.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.