Pacienții Covid din Sibiu se lasă greu convinși să doneze plasmă; Medicii fac apel la solidaritate

Știri de Sibiu, 02.06.2020

După mai bine de două săptămâni de la introducerea tratamentului cu plasmă hiperimună pentru pacienții Covid ajunși pe secțiile de terapie intensivă, sutele de sibieni care s-au vindecat de boală și ar putea să ajute la vindecarea celor care au dezvoltat forme severe ale bolii nu afișează nepăsare. În condițiile în care doar 5 oameni au acceptat până în prezent să doneze plasmă , conducerea Spitalului Clinic Județean Sibiu a lansat marți un apel la solidaritate pentru salvarea vieții celor afectați de virus.

“Avem aproape 400 de pacienți vindecați care au trecut prin secțiile Spitalului Județean și care pot dona plasmă și pot ajuta astfel la salvarea vieților omenești ale pacienților în stare foarte gravă. Este un gest de umanitate și solidaritate în această confruntare cu COVID -19 și suntem convinși că oamenii vor acționa în consecință și vor veni în număr mare să doneze”, a transmis Liliana Coldea, managerul SCJU Sibiu.

Potențialii donatori pot contacta Centrul de Transfuzie Sanguină din Sibiu în vederea obținerii de informații și programării pentru donare. Până în prezent s-au înregistrat 6 donări de la un număr de cinci pacienți. Primul donator de plasmă este un angajat al SCJU Sibiu care a repetat gestul, venind și a doua oară să doneze.

„De la punerea în funcțiune a echipamentului de colectare de plasmă umană au donat 5 persoane, dintre care un pacient se află la a doua donare. Pentru trei donări au venit rezultatele examinărilor suplimentare de la Centru National de Hematologie Transfuzională și a fost totul în regulă. De altfel, plasma a și fost transfuzată. Alte două probe sunt trimise la București, așteptam săptămâna aceasta rezultatele și urmează ca joi să trimitem o altă probă”, explică dna Livia Mareș, biolog al Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu, care a adăugat „mereu există nevoie de donatori, atât de sânge cât și plasmă, în contextul actual legat de coronavirus”.

Până marți, ee tratamentul cu plasmă umană hiperimună de la SCJU Sibiu au beneficiat trei pacienți din Secția Clinică ATI a SCJU Sibiu.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu este autorizat de Ministerului Sănătății pentru includerea Secției Clinice ATI în Programul de tratament monitorizat al pacienților critici cu COVID-19 cu plasmă recoltată de la donatori vindecați.

Pentru eligibilitatea donatorului trebuie să se aplice următoarele criterii:

a) donarea se va face la cel puţin 14 zile de la dispariţia completă a simptomelor şi cel puţin un test COVID-19 negativ RT-PCR;
b) intervalul între două donări de plasma să fie de minimum 2 săptămâni;
c) prezentarea biletului de externare din spital şi a rezultatelor testelor RT-PCR şi opţional a testelor serologice pentru detecţia anticorpilor anti_SARS-Cov-2 (calitativ sau cantitativ);
d) semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
e) încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.