Covid: Deblocarea Spitalului Județean Sibiu, încă în curs de avizare

Știri de Sibiu, 03.06.2020

Noua autorizație sanitară de funcționare necesară reluării activității Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, ce va permite după mai bine de două luni de blocaj și internarea pacienților cu alte afecțiuni decât Covid, este încă în curs de avizare, au precizat pentru StirideSibiu reprezentanții Direcției de Sănătatea Publică (DSP) Sibiu.

”Documentația de avizare a noilor circuite este în curs de avizare”, a precizat Krisztina Gaal, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate.

În cursul zilei de marți, când se aștepta reluarea serviciilor medicale, treptat, și pentru pacienții non- Covid, la Spitalul Județean Sibiu nu a fost făcută nicio intervenție chirurgicală.

”Nu a fost nicio situație care să necesite intervenție chirurgicala de urgență”, a declarat pentru StirideSibiu Decebal Toderiță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Sibiu.

Potrivit acestuia, de la începutul pandemiei, cand spitalul a fost declarat unitate suport Covid, la Județean s-au efectuat 6 intervenții chirurgicale de urgență, la pacienți infectați cu noul virus, iar restul cazurilor grave au fost transferate și tratate la Spitalul Militar Sibiu.

Activitatea Spitalului Județean de Urgență Sibiu a fost reorganizată la finalul lunii martie, prin ordin de ministru, când a fost declarat spital suport dedicat pacienților cu Covid-19, iar revenirea la o structură asemănătoarea celei dinaintea

”Recent a fost emis un nou ordin al ministrului Sănătății ce permite spitalelor realizarea anumitor circuite ce țin cont de zona tampon pentru pacienții Covid, astfel încât să se poată interna și pacienți non – Covid, cu avizul DSP. Am primit planul spitalului pentru restrângerea zonei Covid. S-a realizat o secție tampon de ATI cu 5 posturi și urmează să rămână un etaj de Chirurgie pentru cazurile obișnuite și un etaj dedicat cazurilor Covid. Secția de Oncologie rămâne secție Covid, iar aici se vor amenaja și locuri pentru dializă, pentru bolnavii Covid. După prezentarea schemelor noilor circuite, urmează să emitem, cel târziu marți, un nou aviz în baza căruia se vor putea relua internările pe toate secțiile”, declara luni pentru StirideSibiu directorul DSP Sibiu, Gabriel Budescu.

Județeanul funcționează încă cu cele le 5 pavilioane externe-suport Covid- chirurgicale, medicale, boli infecțioase, dermatlogie și oftalmologie, iar primele schimbări vizează chirurgia.

”Deocamdata protocolul e în funcțiune. Trebuie să se termine dezinfecțiile terminale pe sectiile chirurgicale care vor prelua și cazurile Covid, cu sector distinct, și cele non-Covid. Secțiile medicale urmează într-o etapa ulterioară, în functie de numarul de cazuri care mai apar”, a precizat la inceputul saptamanii Florin Grosu, directorul medical al Spitalului Județean Sibiu.

Potrivit DSP Sibiu, reluarea internărilor nu presupune renunțarea la statutul de spital supor Covid-19, la Județean urând să fie tratați în continuare pacienții confirmați cu noul coronavirus.

În aproximativ două luni de la transformarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu în unitatea suport pentru pacienții Covid, asistența medicală acordată pacienților s-a redus cu aproximativ 70% iar din cauza circuitelor de protecție destinate exclusiv bolnavilor infectați cu noul coronavirus, peste jumătate din capacitatea Județeanului a fost blocată.

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, a anunțat în plenul ședinței CJ de la finalul lunii mai că serviciile Spitalului Județean vor fi reluate treptat, începând cu data de 2 iunie. Precizarea a fost făcută după ce consilierul județean Paul Poor (FDGR) a cerut autorităților sibiene să facă demersuri la Ministerul Sănătății pentru deblocarea spitalului.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.