Covid: 14.449 de teste efectuate de Spitalul Județean Sibiu; Costurile testării au depășit 1 milion de euro

Știri de Sibiu, 12.07.2020

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, unitate suport Covid care dispune de două linii funcționale de testare moleculară pentru Covid-19, a efectuat de la începutul pandemiei un număr de 14.449 de teste. Costurile testării Covid la Județean, doar pentru kiturile și reactivii necesari efectuării analizelor, au depășit 1 milion de euro în primele trei luni de funcționare a aparatelor RT PCR.

”De la începutul pandemiei, suma alocată pentru achiziția de chituri și reactivi necesari testării RT PCR se cifrează la 5.85 milioane lei, fiind efectuate comenzi în valoare de 5.15 milioane lei. Numărul testărilor efectuate în laboratorul propriu până în data de 9 iulie este de 14.449”, informează Spitalul Clinic Județean Sibiu, la solicitarea StirideSibiu.

Reprezentanții unității sanitare spun că finanțarea achiziționării materialelor pentru testele PCR ”s-a realizat din mai multe surse”, cea mai mare parte din din fonduri bugetară.

Județul Sibiu înregistrează duminică, 12 iulie, un număr de 699 de persoane infectate cu Covid-19, cu 54 de pacienți decedați. Potrivit unei statistici privind testarea la nivel național prezentată de G4Media, în județul Sibiu s-au efectuat 19.173 de teste.

Fără niciun laborator la început de pandemie

Pe lângă centrul de testare de la Spitalul Clinic Județena Sibiu, un alt centru este funcțional la Spitalul de Pediatrie din Sibiu.

În primele săptămâni de pandemie, persoanele din județul Sibiu suspectate de infecția cu Covid – 19 erau testate în alte centre medicale din țară – Cluj, Timișoara sau București.

În luna aprilie, Spitalul Județean Sibiu a realizat primele teste pentru diagnosticarea COVID -19 cu ajutorul liniei tehnologice primită din donații, iar în luna mai a fost pus în funcțiune al doilea aparat de testare RT PCR, achiziționat cu fonduri de la Ministerul Sănătății, cu o capacitate de 400 de teste pe zi.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.