Turnuri monument ale cetății Sibiului, redeschise publicului de sâmbătă

Știri de Sibiu, 01.08.2020

Turnul Olarilor din Sibiu, monument istoric ce datează din secolul XV-XVI, și Turnul Dulgherilor, construit în secolul XIV, sunt redate circuitului turistic și deschise publicului, începând de sâmbătă, 1 august, după finalizarea lucrărilor de reabilitare.

Fațadele și acoperișurile turnurilor au fost reabilitate, în urma unei investiții de peste 6 milioane de lei din bugetul local, monumentele situate pe strada Cetății din Sibiu, în zona centrală a orașului, fiind puse în valoare pe timpul nopții de un sistem de iluminat arhitectural.

“În turnuri, vizitatorul va găsi informații despre aceste noi obiective, dar și veritabile lecții de istorie. Am pus pe casete iluminate informații despre importantele bresle sibiene, armamentul care asigura apărarea în aceste turnuri, inclusiv fotografii vechi în care sunt ilustrate turnurile și fotografii cu armele care se află încă în patrimoniul Muzeului Brukenthal. Aceste panouri au fost realizate cu sprijinul specialiștilor de la Muzeu și țin să le mulțumesc pentru implicare. Împreună, am reușit să readucem la viață o parte importantă din istoria orașului. Următorul obiectiv istoric pe care ne vom concentra atenția este Turnul Sfatului, care are nevoie de reparații și amenajări interioare noi”, a transmis primarul Astrid Fodor după vizitarea monumentelor recent renovate.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Sibiu atmosfera în turnuri va fi întreținută de muzică ambientală clasică.

Intrarea vizitatorilor se va face prin Turnul Dulgherilor, iar ieșirea va fi prin Turnul Olarilor. În perioada de sezon turistic, între 1 aprilie și 31 octombrie, programul de vizitare va fi de marți până duminică, între orele 11 și 19, iar în extrasezon publicul va avea acces de marți până duminică între orele 10 și 18.

Potrivit deciziei CL Sibiu, accesul publicului în cele două turnuri renovate după aproximativ 40 de ani va fi gratuită pe parcursul anului 2020.

Turnul Olarilor a fost construit în a doua jumătate a secolului al XV-lea și primul sfert al secolului al XVI-lea. Acesta are plan dreptunghiular, cu o retragere a corpului paralelipipedic al turnului, de la cel de al doilea nivel, iar pe fiecare latură sunt create câte două deschideri înguste de forma unor metereze. Partea superioară a turnului este ieșită în afară și se sprijină pe o înșiruire de console cu guri de aruncare. De jur împrejur sunt amplasate câte cinci lăcașuri de tragere pentru archebuze. Sub streașină se găsesc metereze în formă de trepte. Acoperișul turnului are formă de piramidă, este în patru ape și acoperit cu învelitoare din olane. Cercetătorii cetății Sibiului consideră că turnul a fost construit în secolul al XVI-lea, ținând cont de planul dreptunghiular de la bază, plan păstrat la proporții mai reduse și la nivelul superior, precum și poziția față de zid, situat în mare parte spre interior, nefiind propriu-zis un turn de flancare.

Turnul Dulgherilor a fost construit între anii 1337 – 1366. Este un turn de flancare alipit celei de a treia incinte. Ca și arhitectură acesta are un plan circular la bază, iar la nivelul cornișei primește forma unei prisme octogonale, încheiată în porțiunea superioară printr-o parte ieșită in exterior susținută de console cu guri de păcură între arce. La primul nivel, lăcașurile de tragere sunt constituite de metereze, iar la nivelurile următoare aceste lăcașuri sunt adaptate armelor de foc (archebuze). Acoperișul are forma unei piramide octogonale ascuțite. A fost restaurat în perioada 1967-1972, apoi în 2007. În vârful turnului se găsește un steag de vânt, din tablă, cu un ornament simbolizând două bărzi încrucișate.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns