Președintele SIP Sibiu despre școli: Din cauza alegerilor, lucrurile se precipită într-o zonă neplăcută

Știri de Sibiu, 04.08.2020

Președintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Sibiu, Teodor Fârţonea, atrage atenția că ”lucrurile se precipită într-o zonă neplăcută” în privința măsurilor de redeschidere a școlilor, din cauza alegerilor locale, în contextul în care decizia asupra reluării școlii ar putea fi zonală.

”Deocamdată, sub presiunea alegerilor văd că lucrurile se precipită într-o zonă neplăcută. Eu apreciez că primarii și viceprimarii sunt destul de preocupați de alegeri, când ei de fapt ar fi trebuit să spună cam cât pot sau nu pot să facă din lucrurile necesare. Nu prea au venit de acolo propuneri și puțini primari vor găsi soluții pentru școli. Este o breșă care va fi pe plan local”, spune Fârțonea.

O mare problemă este lipsa alocării unei rezerve bugetare de către primării, care au în subordine școlile.

”Nu am primit nicio certitudine că am avea bani. De la primării nu am primit nicio certitudine că au pus la dispoziție niște bani pe care să îi poată folosi cei care vin la conducere după alegeri, ca să sprijine unitățile de învățământ cu ceva. Nu avem astfel de informații că ar exista hotărâri de CL-uri luate în acest sens. Primăriile nu cred că vor fi eficiente în luarea unor astfel de decizii”, a precizat liderul SIP.

Potrivit acestuia, sunt în analiză mai multe variante de lucru, la nivelul guvernamental, decizia finală urmând să fie luată ”la București, dar foarte mult influențată de Comitetul National pentru Situații Speciale de Urgență”.

”Sunt multe variante, unele nerealizabile. Se pare că decizia va fi zonală, în funcție de situația epidemiologică pe care DSP-urile o s-o constate (…) Mi se pare că DSP-urilor li se cere cam mult. Nu pot anticipa și nu pot decide”, a mai spus Fârțonea.

În opina sa, cele mai mari șanse sunt ca școala să se reia în varianta online.

”Mai repede ne pregătim pentru on-line. Mulți profesori au făcut în vacanță programe pentru perfecționare în zona on-line, au apărut platforme pentru profesori pentru a fi mai ușor”, a mai precizat președintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar din Sibiu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citeste și: Președintele SIP Sibiu despre școli: Din cauza alegerilor, lucrurile se precipită într-o zonă n… […]