Șeful IȘJ Sibiu: Este nevoie de scenarii adaptate pentru fiecare comunitate; Ce cer școlile!

Știri de Sibiu, 04.08.2020

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Sibiu este de părere că pentru începerea noului an școlar este nevoie de scenarii adaptate fiecărei situații din fiecare comunitate, fiind în curs consultări cu școlile pentru identificare nevoilor. Potrivit inspectorului școlar general Alexandru Dumbravă, sunt directori din Sibiu care s-au pronunțat pentru reluarea cursurilor în sistemul normal, dar sunt și propuneri de combinare a sistemului de predare cu număr redus de elevi și cursuri online.

Alexandru Dumbravă a precizat pentru StirideSibiu că la nivelul inspectoratului au existat și există consultări cu directorii școlilor referitor la modul de desfășurare a procesului de învățământ, ”mai ales acum, în contextul pandemiei de COVID”.

Citeste și: Președintele SIP Sibiu despre școli: Din cauza alegerilor, lucrurile se precipită într-o zonă neplăcută

”Și prezent derulam activitati de consultare, încercand să avem o situatie clara asupra necesitatilor din sistem. Sunt mai multe scenarii pentru care directorii de unitati de invatamant din Sibiu s-au pronuntat, aceste scenarii trebuie sa fie insa puse in practica in conformitate cu deciziile Ministerului Educatiei si cu scenariile luate in calcul de acesta. In continuare, suntem în plin proces de consultare, urmând ca și pe parcursul lunii august să derulam mai multe ședinte de consultare atât la nivelul consiliului consultativ al directorilor, cît si cu toți directorii de unități de învatamant”, a declarat Dumbravă.

Până la începutul lunii august, directorii de școli au propus mai multe variante de reluarea a cursurilor, încluisv începerea normală a școlii , cu precădere în mediul rural, unde criza de spații nu se resimte ca în marile orașe.

”Scolile propun mai multe variante de lucru, adaptate fiecare la numarul de elevi din clase, numarul de sali de clase disponibile, situatia epidemiologica in comunitatea respectiva. Unii directori s-au pronuntat pentru inceperea normala a scolii, mai ales in scolile din comunitatile rurale unde nu au existat cazuri de COVID, si in care numarul de elevi din clase este destul de mic incat sa permita o distanta acceptabila intre elevi. Alte propuneri au fost pentru venirea elevilor la scoala doar a jumatate din clasa, pentru 2 saptamani, in timp ce cealalta jumatate de clasa sa faca orele online, transmise din clasa, iar apoi, alte doua saptamani, sa se faca rocada. Desigur, peste tot cu respectarea la maxim a normelor de igiena. Au fos si propuneri ca elevii sa participe doar la anumite ore fizic, iar la celelalte prezenta sa fie online”, a precizat șeful IȘJ Sibiu.

În opinia conducerii Inspectoratului Școlar Județean Sibiu este nevoie de ”scenarii adaptate fiecarei situații din fiecare comunitate”, iar în cazul reluării cursurilor numarul de elevi să fie stabilit ”în functie de suprafata spatiului” existent.

”In mare, ISJ Sibiu crede ca este nevoie de scenarii adaptate fiecarei situatii din fiecare comunitate, nu credem ca se poate generaliza totul. Ca si structura aflata in subordinea Ministerului Educatiei, asteptam decizia oficiala a acestuia pentru a putea pune in practica scenariile adecvate.In cazul reluarii cu un numar redus de elevi la clase, credem ca este nevoie ca, pentru fiecare clasa de elevi si spatiu destinat acestora, numarul de elevi care pot veni la scoala sa difere, in functie de suprafata spatiului respectiv”, a precizat Dumbravă pentru StirideSibiu.

Întrebat unde se resimte cea mai mare criză de spații în școli și ce soluții sunt prevăzute în astfel de cazuri, șeful IȘJ Sibiu susține că situația este ”mai complicată ” la unele școli din Sibiu, care au clase și cu peste 30 de elevi: ”In general, în scolile din judet, unde efectivele de elevi sunt mai putin numeroase, nu exista mari probleme legate de spatii. Situatia este mai complicata in cazul claselor cu efective care uneori trec de 30 de elevi, cum adesea este cazul la unele unitati scolare din Sibiu. Va asiguram ca, impreuna cu directorii unitatilor de invatamant, cu autoritatile locale si respectand prevederile legale, vom veni cu solutiile potrivite in acest context”.

Referitor la necesarul de cadre didactice care să asigure predarea în următorul an școlar, în contextul dat, se preconizează crește.

”Estimam ca va exista o crestere a necesarului de cadre didactice pentru anul scolar 2020-2021, mai ales in mediul urban, datorita pe de o parte fluxului de populatie care vine anual spre Sibiu, iar pe de alta parte posibilelor prevederi referitoare la modul de incepere a anului scolar”, a mai precizat șeful IȘJ Sibiu.

Cât privește implicarea primăriilor, Dumbravă susține în perioada pandemiei a existat o colaborare buna și că ”s-au implicat in realizarea conditiilor de igiena necesare desfasurarii orelor de studiu conform reglementarilor Ministerelor Educatiei si Sanatatii”.

”Colaboram cu primăriile pentru identificarea de posibile spatii suplimentare care sa fie folosite că și săli de clasa, acolo unde este nevoie”, a mai transmis Alexandru Dumbravă pentru StirideSibiu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.