”Jandarmul rural” patrulează prin Muzeul în aer liber și face triajul epidemiologic

Știri de Sibiu, 05.08.2020

Muzeograful, Adrian Alexe, specialist al Muzeului ASTRA din Sibiu aduce un omagiu inedit satului românesc și reinterpretează în weekend rolul pe care jandarmii români l-au avut în perioada combaterea epidemiei de holeră din anul 1912. Îmbrăcat într-o uniformă specială, replică a vechii haine militare, ”jandarmul rural” va patrula prin Muzeul în aer liber, în perioada 6-9 august, și va face triajul epidemiologic, așa cum își era misiunea în secolul XX.

”Jandarmul rural, personaj al satului și al statului, va fi prezent la datorie prin Muzeul ASTRA, în cadrul programului „Animă ASTRA”. Este vorba despre colegul nostru muzeograf, Adrian Alexe, care va îmbrăca o uniformă specială de vară, un costum din anii 1895-1916, o replică realizată pe baza unei cercetării științifice”, transmite Muzeul ASTRA.

Odată ”intrat în post”, muzeograful îmbrăcat în ținuta special creată va reinterpreta rolul jandarmului ”în contextul pandemiei actuale”.

Astfel la intrarea în muzeu, ,,jandarmul” va lua temperatura vizitatorilor și le va reaminti regulile de distanțare fizică și va patrula prin Muzeul în aer liber din Dumbrava, pentru a veghea dacă vizitatorii respectă aceste reguli.

Misiunea se va face cu respectarea normelor sanitare, vizitatorilor fiindu-le permis fotografierea de la distanță, dacă aceștia ” vor purta mască și vor respecta distanța”, transmite Muzeul Astra.

Uniforma a fost cretă după schița „La conferință. Documente omenești”, de Jean Bart, document în care este amintită o conferință despre combaterea holerei, în Dobrogea anului 1912.

Evenimentul Jandarmul rural, personaj al satului și al statului, este relizat în cadrul programului „Animă ASTRA”.

Program Jandarm rural:

-Joi-duminică, 6-9 august, orele 10-12, la intrarea în Pavilionul Muzeal Multicultural, din Muzeul în aer liber;

-Sâmbătă-duminică, 8-9 august, orele 12-14, în Muzeul în aer liber.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.