Casa Artelor din Sibiu, restaurată cu fonduri nerambursabile

Știri de Sibiu, 17.09.2020

Proiectul de restaurare şi revitalizare a monumentului istoric Casa Artelor din Sibiu, parte a Complexul Naţional Muzeal Astra Sibiu, se va realiza cu fonduri nerambursabile, în cadrul Programului RO-CULTURA.

Ministerul Culturii a anunțat joi semnarea contractelor de finanţare prin Granturile SEE 2014 – 2021, în valoare de 16 milioane de euro, prin intermediul cărora 9 monumente istorice vor căpăta o nouă înfăţişare.

“Prin intermediul acestei finanţări, 9 monumente istorice vor căpăta o nouă înfăţişare. Pe lângă această componentă de restaurare, fiecare proiect propune un plan de valorificare bine gândit şi structurat astfel încât să contribuie la diversificarea şi creşterea calităţii actului cultural. Astfel, nu vorbim doar de reabilitarea unei clădiri, ci şi de punerea acesteia în valoare printr-o diversitate de activităţi cultural-artistice şi educaţionale destinate publicului larg. Aceste proiecte creează peste 100 de locuri de muncă, esenţiale pentru domeniul patrimoniului cultural, care parcurge de ani buni o criză specialiştilor. În următoarea perioadă, vom anunţa proiectele finanţate pentru cea de-a doua sesiune a apelului dedicat consolidării antreprenoriatului cultural şi dezvoltării audienţei şi a publicului, în cadrul căruia s-au depus, în iulie a.c., 97 de proiecte”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

7 din cele 9 proiecte finanţate sunt dezvoltate în parteneriat cu entităţi din Norvegia şi Islanda, permiţând şi încurajând astfel transferul de cunoştinţe şi bune practici în domeniul restaurării, dar şi revitalizării culturale.

Contractele de finanţare care au fost semnate pentru restaurarea şi revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor din Sibiu, restaurarea, consolidarea şi dotarea “Muzeului Judeţean Teohari Antonescu” din Giurgiu; restaurarea şi punerea în valoare a conacului Marghiloman din cadrul Institutul Naţional al Patrimoniului; eestaurarea, revitalizarea şi punerea în valoare a obiectivului “Casa compozitorului Paul Constantinescu” din Ploieşti; restaurarea şi revitalizarea patrimoniului cultural – Centru expoziţional şi de evenimente “Şcoala Pittner” din Reşiţa.

Potrivit Ministerului Culturii, până cel târziu 30 septembrie se va finaliza etapa de contractare astfel încât, începând cu 1 octombrie, toate proiectele finanţate în cadrul acestui apel să dea start implementării.

Investiţiile în valoare totală nerambursabilă de 16 milioane de euro vor fi dedicate lucrărilor de restaurare, dar şi de valorificare culturală a 8 clădiri monument istoric în care vor funcţiona centre culturale multifuncţionale precum cel de la Sibiu al Muzeului ASTRA sau Conacul Hagieşti din Sineşti, Ialomiţa, ce va renaşte datorită implicării Institutului Naţional al Patrimoniului, mai transmite Ministerul Culturii.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.