Medicii de familie, speranța deblocării Urgenței de la Județean; Prefectul de Sibiu invocă testarea de acasă

Știri de Sibiu, 28.10.2020

Autoritățile județene sibiene speră că medicii de familie să devină ”un sprijin real” în gestionarea crizei Covid, urmare a apariției OUG 180 care reglementează implicarea acestora în monitorizarea bolnavilor. Prefectul de Sibiu, Mircea Crețu, este de părere că în următoarele zile se va ajunge ca pacienții suspecți de Covid să stea acasă, unde vor veni ”Ambulanța sau de la DSP să ia testul”.

”În baza prevederilor OUG nr.180/2020 medicii de familie sper să devină un real sprijin. Ordonanța 180 (…) ne spune că, până la confirmarea infecției cu Covid -19, persoanele care prezintă semne și simptome specifice definiției de caz, precum și cele care, după confirmarea diagnosticului cu Covid -19 prin investigații paraclinice specifice nu prezintă semne și simptome ugestive sau prezintă simptome care nu necesită izolarea într-o unitate sanitară, se izolează la domiciliu sau la o altă locație aleasă de acestea pentru o perioadă care să nu depășească perioada de contagiozitate specifică”, a declarat Prefectul de Sibiu Mircea Crețu.

Urmare a noilor reglementări, medicii de familie au obligația monitorizării pacienților, cu sprijinul DSP.

”Persoanele care se găsesc în aceste situații informează medicul de familie despre ipoteza în care se află , inclusiv cu privire la locul la care au decis să se izoleze sau s-a instituit izolarea. Medicul de familie are obligația luării în evidență și monitorizării stării de sănătate a persoanelor respective și transmite DSP fișa de monitorizare a persoanei respective.În situația în care persoana refuză măsura izolării sau dacă încalcă această măsură, medicul de familie sau organele de control informează DSP care poate, prin decizie, confirma sau infirma măsura izolării”, a mai adăugat Prefectul de Sibiu.

El speră că odată aplicate noile prevederi ale OUG, se va putea reduce din presiunea existentă în prezent pe medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Sibiu, fiind de părere că Ambulanța sau cei de la DSP vor merge acasă la pacienți, ”să ia testul”.

Eu cred că se va face așa, și așa cred că ar fi cel mai bine. În urma discuției cu medicul de familie, dacă simptomele sunt considerate de medicul de familie că sunt cele de Covid – 19, atunci va sta acasă și va veni Ambulanța sau de la DSP să ia testul de acasă. Atunci nu ar mai fi acea presiune pe UPU. Cred că asta se va întâmpla în următoarele zile.(…) OUG s-a publicat în 23 octombrie iar prima întâlnire cu reprezentanții medicilor de familie a fost luni (…) Lucrează împreună (n.r DSP și medicii de familie) încât acest sistem care trebuie reglementat conform OUG să fie și să funcționeze. Știți că în România suntem unii care respectăm mai mult sau mai puțin legea”, a spus prefectul Mircea Crețu în conferință de presă.

OUG 180/2020 din 22 octombrie, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, a fost publicată în Monitorul Oficial al României în 23 octombrie.

La scurt timp, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie din România a avertizat că OUG nu modifică procedura de eliberare a concediului medical pentru pacienții aflați în izolare sau în carantina și că ”rămâne nemodificat traseul pacienților cu test pozitiv sau cu simptome”, singura diferență fiind că cei cu simptome sau cu simptome pentru care nu este necesara izolare in spital nu mai trebuie evaluați în termenul de 48 de ore de la primirea testului pozitiv.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Răspunsuri

  1. […] Citește și: Medicii de familie, speranța deblocării Urgenței de la Județean; Prefectul de Sibi… […]

  2. […] Citește și: Medicii de familie, speranța deblocării Urgenței de la Județean; Prefectul de Sibi… […]