Biblioteca ASTRA, peste 165.000 de pagini digitizate, cu aproximativ 1 milion de accesări

Știri de Sibiu, 29.10.2020

Înființată în 2017, Biblioteca Digitală Astra dispune în prezent de 165.000 de pagini, cu aproximativ 1 milion de accesări a spațiului virtual, potrivit comunicatului transmis de Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu.

”Până în prezent, au fost digitizate peste 165.000 de pagini, există peste 10.000 de unități digitale, anual înregistrându-se cel puțin 1.000.000 de accesări. Acestea constituie elemente care fac parte din strategia națională și internațională de interconectare a informațiilor incluse în patrimoniul cultural scris. Toate eforturile echipei de bibliotecari se îndreaptă spre o mai bună comunicare a colecțiilor și, nu în ultimul rând, spre utilizatori, care, astfel, au acces la o bază de date a cărei valoare culturală este inestimabilă”, se menționează în comunicat.

Echipa de digitalizare este formată din șapte angajați ai bibliotecii care folosesc echipamente speciale și tipologia documentară elaborată de Biblioteca Națională a României.

”Echipamentele utilizate pentru operațiunile de scanare asigură performanța tehnică și protecția documentelor. Pentru a preveni deteriorarea documentelor, suportul destinat sprijinului acestora este adaptat, înlăturându-se astfel, tensionarea sau posibilitatea degradării. Datele obținute și prelucrate în formatul optim intră apoi, în etapa de postprocesare digitală. Imaginile prelucrate, denumite și transformate în format PDF, sunt optimizate pentru a putea fi publicate în spațiul virtual, respectându-se parametrii agreați în cazul transferului de date, normele de stocare și modul de distribuție care garantează durabilitatea temporală a colecțiilor în mediul digital. Este utilizată tipologia documentară elaborată de Biblioteca Națională a României pentru procesul de digitizare a patrimoniului cultural scris, iar descrierea obiectelor digitale se realizează prin intermediul metadatelor descriptive și de prezervare”, precizează Biblioteca Județeană ASTRA.

În contextul prioritizării creșterii accesibilității colecțiilor Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, documente din arhiva digitală a bibliotecii publice sibiene sunt disponibile în Biblioteca Digitală Europeana, ca urmare a derulării proiectelor LoCloud, Transcribathon România și E-cultura.

În 2017 s-a înființat Biblioteca Digitală, spațiu virtual dedicat documentelor digitizate aparținând Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.