Expoziția Vanity and Despair, inspirată din ”Faust”, redeschisă la Sibiu

Știri de Sibiu, 07.11.2020

Picturile artistului vizual Alexandru Cînean inspirate din spectacolul de teatru ”Faust”, regizat de Silviu Purcărete, au revenit la Sibiu după mai bine de patru ani de expoziții în intreaga lume. Lucrările sunt expuse, de sâmbătă, în Piața Mică a Sibiului, în cadrul expoziției ”Faust: Vanity and Despair”.

”Artistul vizual Alexandru Cînean a fost atras de provocarea pe care o constituie proiectul unei expoziții asupra primejdiilor inteligenței umane. Motivul este inspirat de o capodoperă a dramaturgiei universale: tragedia Faust de Johann Wolfgang von Goethe. Ocazia au constituit-o spectacolele cu această piesă în regia lui Silviu Purcărete, de la Teatrul “Radu Stanca” din Sibiu. Proiectul, extrem de laborios, a presupus mai întâi executarea unei serii de 20 de studii pregătitoare, transpuse apoi pe un format dublu, de 120 x 120 cm. Compozițiile sunt concepute ca o serie de interogații despre sufletul omenesc și condiția actorului, care se concentrează pe emoțiile umane provocate de dorință și plăcere, de goana după faimă și măreție, surprinse într-o manieră ambivalentă, ca urmare a confruntării actorilor cu rolurile și cu propria lor imagine, dar și despre moarte și mântuire. Dar nu numai actorii, ci și regizorul, pictorul, privitorul, oricare ar fi el, se pot recunoaște pe sine în acest demers”, transmit curatorii expoziției.

”Faust: Vanity and Despair” este deschisă până la finalul lunii, în cadrul galeriei ”Ambsada creativă” de la NO!HAI, situată în Piața Mică 3. Expoziția este organizată în concordanță cu măsurile de protecție anti-Covid.

Expoziția pictorului sibian a fost deschisă în 2016, timp în care a parcurs un itinerariu de peste 10.000 de km, 6 țări și 2 continente. A fost inclusă în programul ediției cu numărul XXIII a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, după care lucrările au fost expuse la Galeria MB-XL din Bruxelles și la Opera din Sydney. Timp de doi ani, lucrările au fost prezente în diverse spații expoziționale si colecții private din Belgia, Germania, Franța, Cehia, Australia. Din 2019, Faust: Vanity and Despair s-a întors în România, ajungand la Muzeului Orașului Oradea și la Muzeul Bistrița.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.