Spectacolele „Felii” și ”Live”, prezentate de TNRS în ediția online a Festivalului Național de Teatru

Știri de Sibiu, 27.11.2020

One woman show-ul „Felii” , cu Ofelia Popii, și „LIVE”, cea mai recentă producție a Secției Germane a TNRS, în regia Bobi Pricop, sunt prezentate în weekend de Teatrul Național „Radu Stanca” în cadrul Festivalului Național de Teatru „FNT 30 / FNT ALTFEL”, eveniment organizat anul acesta online, anunță teatrul sibian.

Potrivit comunicatului transmis de TNRS, actuala ediție a Festivalului Naţional de Teatru este construită pe intenția de a pune în dialog trecutul cu prezentul teatral, esteticile creatorilor de ieri cu formele noi ale unui azi ce încă își caută identitatea.

FNT 30 / FNT ALTFEL oferă premise pentru o meditație profundă asupra viitorului. FneuitareT, FnelinișteT, arta ACTORULUI mare, Premieră în FNT, Spectacolul ascuns, Spectacole invitate, „Vorbe, vorbe, vorbe…”, Esteticile pandemiei, FNT ON AIR sunt cele nouă secțiuni ale ediției online a Festivalului Național de Tetru din acest an. „arta ACTORULUI mare” și „Esteticile pandemiei” sunt cele două secțiuni în care TNRS va prezenta spectacole în acest sfârșit de săptămână.

Constantin Chiriac, dircetorul TNRS, va fi și el prezent online la Festivalul Național de Teatru, în cadrul colocviului „Teatrul la limită. Esteticile pandemiei”.

Moderat de criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu și Călin Ciobotari, colocviul „Tetrul la limită. Esteticile pandemiei” aduce în dialog oameni de teatru care în anul 2020 au cătutat și au găsit soluții pentru a rămâne alături de public. Duminică, 29 noiembrie 2020, de la ora 12:30, pe site-ul FNT, va putea fi urmărit Constantin Chiriac in dialog cu regizorii Andrei și Andreea Grosu – fondatorii teatrului independent UNTEATRU, Petru Vutcărău, regizor și director artistic al Teatrului „Eugen Ionesco” din Chișinău, Ada Lupu Hausvater, regizoare și director al Teatrului Național din Timișoara și Miklós Bács, actor.

”Felii”, one woman show cu Ofelia Popii, în regia Lia Bugnar, va fi prezentat online, în cadrul Festivalului Național de Teatru „FNT 30 / FNT ALTFEL”. Spectacolul va putea fi vizionat gratuit, pe site-ul FNT, începând de sâmbătă, 28 noiembrie 2020, ora 23:30 și până luni, 30 noiembrie 2020, ora 23:30.

Spectacolul a fost inclus în secțiuiea „arta ACTORULUI mare”, secțiune care celebrează harul, virtuozitatea și împlinirea în profesie, calități pe care le-au probat în timp artiști-reper ai scenei românești de teatru.

„Mi-e greu să vorbesc despre o piesă pe care am scris-o, am tot timpul senzația că tot ce era de spus pe marginea subiectului am spus deja, prin intermediul personajelor, în piesa însăși. Felii e o înlănțuire de povesti, o intersectare de destine, care gravitează toate în jurul unui bărbat cu a cărui moarte începe piesa. Felii, adică mai puțin decât bucăți și mai mult decât firimituri. Nu trebuie să mănânci tot cozonacul ca să-ți dai seama cum a ieșit. O felie e exact cât îți trebuie, să-ți faci pofta, dar să nu te saturi. Felii de viață, felii de iubire, felii de criză, felii de tristețe, felii hilare, felii. Și când cameleonul Ofelia Popii se dezlănțuie între atâtea felii, spectacolul poate, pe bună dreptate, să se numească Ofelii. Nici că putea această piesa a mea să aibă un destin mai norocos.”, a declarat Lia Bugnar.

Cea de-a doua prezenta a TNRS la Festival este „LIVE”, cea mai nouă producție a Secției Germane a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, un spectacol pentru care echipa de creatori a lucrat în cea mai mare parte a timpului online.

Reprezentația TNRS va fi prezentată live, începând de duminică, 29 noiembrie 2020, ora 15:30 și până marți, 1 decembrie 2020, ora 15:30, pe site-ul oficial al FNT. Secțiunea în care spectacolul a fost inclus, „Esteticile pandemiei”, reprezintă spectacole născute în plină perioadă de criză ca reacție a artei în fața neantului și ca efort al câtorva creatori de a identifica noi soluții estetice, ieșiri din impas.

„Conceput de la început ca un work-in-progres, piesa a fost dezvoltată de la zero în strânsă legătură cu poveștile personale ale actorilor, iar personajele și situațiile descrise de spectacol reflectă gândurile și preocupările întregii echipe. A fost un process organic, în care am dobândit limbaje noi, am explorat diverse forme de a lucra împreună și de a ne exprima. Formula de prezentare la care ne-am oprit este una hibridă, spectacolul desfășurându-se pe scena teatrului pentru un număr limitat de spectatori (atunci când acest lucru este posibil) și concomitent fiind transmis în sistem pay-per-view online către spectatorii digitali ai TNRS. Spectacolul urmărește cinci scurte povești care se petrec în mediul online, situații extrem-contemporane care ne invită să reflectăm asupra felurilor în care poate fi percepută realitatea în epoca post-adevărului. O epocă în care orice este posibil și credibil, atât timp cât acel lucru reușește să stabilească o conexiune emoțională cu vulnerabilitățile, predispozițiile sau așteptările noastre.”, spune Bobi Pricop, regizor.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.