Peste 100 de panouri fotovoltaice instalate pe acoperișul Liceului ”Noica”; S-au încheiat lucrările

Știri de Sibiu, 04.12.2020

Sutele de elevi de la Liceul ”Constantin Noica” din Sibiu vor reveni la cursuri, după ridicarea restricțiilor cauzate de Covid, într-o clădire modernizată și reabilitată termic. Liceul dispune acum de peste 100 de panouri fotovoltaice cu ajutorul cărora se urmărește reducerea cu 40% a consumului de energie, lucrările finanțate cu fonduri europene în valoare de 6,5 milioane de lei, fiind terminate la începutul lunii decembrie, a anunțat Primăria Sibiu.

“Am finalizat investiția la Liceul Constantin Noica. Lucrările pentru eficientizarea energetică au inclus în fapt o modernizare a spațiilor școlii care, pentru elevii și profesorii Liceului va însemna un confort mai mare în sălile de clasă, iar din punct de vedere administrativ o mai mare eficiență în furnizarea utilităților și chiar o economie în costurile acestora. Liceul este acum pus la punct pentru că inclusiv curtea am modernizat-o și am amenajat un teren de sport pentru baschet și handbal”, a declarat Astrid Fodor, primarul Sibiului.

După modernizare, energia electrică se va produce și cu ajutorul panourilor fotovoltaice instalate pe acoperiș, iar căldura în clădirea școlii va fi asigurată inclusiv prin pompe aer-apă care extrag căldura din aer și o transformă în apă caldă pentru sistemul de încălzire, utilizând energia electrică.

În plus, încălzirea va fi mai eficientă pentru că fațadele clădirii au fost izolate, consumul de energie convențională fiind scăzut cu 40%, transmite Primăria Sibiu.

DCIM/101MEDIA/DJI_0816.JPG

Pe lânga izolarea termică a fațadelor clădirii și a plăcii peste ultimul nivel, scopul fiind menținerea mai bună a temperaturii ambiante în clase și celelalte spații, au fost instalate 102 panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirii care vor asigura energie electrică pentru sistemul de iluminat și toata aparatura electrică folosită în școală.

De asemenea, s-au montat două pompe de căldură aer-apă care vor asigura necesarul de apă caldă al clădirii.

Liceul dispune acum și de un sistem de management și control al utilităților din clădire – Building Management System (BMS), care este un sistem integrat hardware si software.

”Toate sistemele termice si electrice proaspăt instalate sunt dotate cu senzori și dispozitive de automatizare si control, astfel încât pot fi atât monitorizate dar si gestionate prin BMS, programate și optimizate de la distanță prin intermediul software-ului aferent”, mai informeaza Primaria Sibiu.

De investiția în valoare de 6,5 milioane de lei se vor bucura cei 900 de elevi ai liceului, dar și profesorii, afectați în ultimii ani de faptul ca au fost nevoiti sa faca ore in doua schimburi, pe durata lucrărilor.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.