Tradiții TO GO: Mituri și legende ale satului românesc redate online de TNRS și Muzeul Astra; Prima reprezentație, de Bobotează

Știri de Sibiu, 05.01.2021

De Bobotează, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, în parteneriat cu Muzeul ASTRA Sibiu, lansează proiectul digital „Tradiții TO GO”, o ”explorare inedită a sărbătorilor de peste an” cu povestiri, mituri și legende ale satului românesc redate online, la inițiativa actriței Serenela Mureșan, transmite naționalul sibian.

„Ideea proiectului vine din dragostea mea pentru tot ce înseamnă tradiții și folclor, dar mai ales din dorul după copilărie. Fiecare dintre noi, la un moment dat în viață, se întoarce la rădăcini, la cea mai frumoasă parte a vieții – copilăria. La mine, această etapă a vieții se identifică cu bunica și cu tot ce ține de timpul petrecut la țară, cu portul popular, cu tradițiile, cu muncile câmpului, cu grădina, păsările, animalele și cerul. Tradițiile noastre populare sunt ceea ce ne definesc pe noi cel mai bine ca popor. Pentru mine, satul transilvănean este o sursa nesecată și foarte vie de autentic popular. Pentru mine, satul înseamnă viață.”, spune actrița Serenela Mureșan.

Prima reperzentație din cadrul proiectului digital „Tradiții TO GO”- ”Bobotează și Sfântul Ion”, are loc miercuri, de sărbătoarea Bobotezei, pe pagina de Facebook TNRS și cea a Muzeului ASTRA, de la ora 10:00.

De-a lungul anului, TNRS și ASTRA invită publicul la o serie de povestiri, mituri și legende ce se ascund atât în spatele calendarului creștin, cât și în spatele tradițiilor păgâne pe care încă le mai regăsim în prezentul nostru.

Partiturile textuale ale seriei de „tradiții digitale” apartine actriței Serenela Mureșan.

”Din acest periplu nu lipsesc figuri emblematice ale comunității rurale, creaturi mitice, evenimente calendaristice și ritualuri, toate acestea trecute prin perspectiva unor personaje îndrăgite cu care spectatorii s-au întâlnit deja în spectacolul „Moroi”, regizat de Alexandru Dabija. Într-un context actual în care tehnologia a devenit parte integrantă a vieții noastre cotidiene, în care consumerismul a devansat spiritualitatea, inițiativa actorilor sibieni este cu atât mai mult o recuperare necesară a unui univers pe cât de apropiat geografic de spațiul urban care ne definește, pe atât de înstrăinat de sensibilitatea omului contemporan”, se precizează în comunicatul TNRS.

Alături de Muzeului ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa Centrală și de Est, TNRS își propune prin noul proicet digital să ofere publicului ”plăcerea redescoperirii tradițiilor și eresurilor specifice culturii noastre, în încercarea de a valorifica prin teatru propriul nostru patrimoniu cultural”.

PROGRAM IANUARIE „TRADIȚII TO GO”

Miercuri, 6 ianuarie 2021
Ora 10:00
„Tradiții TO GO”: „Bobotează și Sfântul Ion”

Sâmbătă, 16 ianuarie 2021
Ora 10:00
„Tradiții TO GO”: „Sâmpetru”

Luni, 18 ianuarie 2021
Ora 10:00
„Tradiții TO GO”: „Atanasie și Chiril”

Duminică, 24 ianuarie 2021
Ora 10:00
„Tradiții TO GO”: „Mica Unire”
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.