Turcan despre decizia CCR de majorare a pensiilor: Ar genera un impact bugetar imposibil de susținut

Știri de Sibiu, 13.01.2021

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, susține că nu miră pe nimeni decizia CCR, care a declarat constituțională legea privind majorarea cu 40% a punctului de pensie, și atrage atenția că aplicarea creșterii ar genera un impact asupra bugetului de stat de 138 miliarde de lei, ”imposibil de susținut”.

”Soluția prezentată astăzi de CCR privind creșterea pensiilor nu miră pe nimeni, pentru că jurisprudența Curții din ultimii ani arată o părtinire politică evidentă”, a transmis Turcan.

Ea spune că legea inițiată de PSD trebuie citită în cheie electorală și atrage atenția că o astfel de creștere este ”imposibil de susținut în acest moment”.

”Creșterea cu 40% a pensiilor adoptată de PSD în 2019, înainte de campania electorală, trebuie citită strict în cheie electorală. În realitate, PSD nu a dorit niciodată să aplice această lege. (…). Atunci când vorbim despre pensii, cel mai important lucru este ca ele să poată fi plătite, iar sistemul de pensii trebuie să rămână sustenabil. Aplicarea creșterii de 40% prevăzută în Legea 127/2019 ar genera un impact de 138 miliarde de lei asupra bugetului, în 2022, ceea ce este imposibil de susținut în acest moment”, a transmis Turcan pe Facebook.

În opinia ministrului, este esențial ca România să aibă ”un sistem de pensii echitabil, bazat pe contributivitate și să eliminăm acele discrepanțe strigătoare la cer dintre beneficiarii de pensii speciale uriașe și ceilalți pensionari din România”.

”Am început deja întâlnirile de lucru dedicate corectării legislației și vom prezenta, în lunile următoare, propunerile concrete care vor reechilibra sistemul de pensii”, mai spune Turcan.

CCR a respins, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie, stabilind că actul normativ este constituţional.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.