Sute de paturi blocate zilnic în spitalele din Sibiu pentru pacienții Covid; Reorganizarea zonelor ”roșii”, doar în puterea ministrului Sănătății

Știri de Sibiu, 19.01.2021

Scăderea cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus în județul Sibiu începe să ridice presiunea de pe spitale, unde numărul pacienților Covid s-a redus substanțial în ultimele 2 luni, însă peste 400 de paturi de spitalizare rămân blocate zilnic și nu sunt accesibile bolnavilor cu alte afecțiuni pentru că reluarea activității medicale ”non – Covid” se poate face doar prin ordin al Ministrului Sănățății. Având în vedere ”gradul de ocupare al paturilor destinate pacienților COVID-19 din ultima vreme”, Prefectura Sibiu spune că a cerut Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu să ia în calcul ”reluarea activității medicale în unele unități sanitare”, soluția fiind în așteptare.

”Ținând cont de gradul de ocupare al paturilor destinate pacienților COVID-19 din ultima vreme, de evoluția situației epidemiologice din județ, și de progresul procesului de vaccinare împotriva COVID-19, la finalul anului trecut, am cerut reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Sibiu să aibă în vedere reluarea activității medicale în unele unități sanitare, astfel încât cetățenii să poată beneficia de toate serviciile medicale ce pot fi oferite în spitalele din județul Sibiu. De îndată ce se vor înainta către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sibiu propuneri, le vom analiza și vom transmite spre aprobare Ministerului Sănătății, întrucât organizarea zonelor COVID-19 și non-COVID-19 din spitale se face prin ordin de ministru”, a declarat pentru StirideSibiu prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu.

La nivelul județului Sibiu sunt amenajate din vara anului trecut ”zone roșii Covid” în toate unități sanitare de stat. În cele 9 spitale declarate ”suport Covid” sunt rezervate pentru bolnavii infectați cu SARS CoV-2 591 de paturi, dintre care 46 pentru ATI, conform datelor furnizate de DSP Sibiu.

De mai bine de o lună, când numărul îmbolnăvirilor a început să scadă, media zilnică a internărilor Covid, raportată oficial, se menține la 150 de persoane în tot județul.

Precauție la Spitalul Județean Sibiu

Blocajul se resimte cel mai puternic la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, cea mai mare unitate suport Covid din județ unde se tratează cazuri medii și severe Covid, cu 250 de paturi de spitalizare.

Aici, marți dimineață erau internați pe secții 41 de bolnavi diagnosticați cu Covid și alți 12 pacienți pe ATI. Restul de aproximativ 200 de paturi de spital destinate exclusiv bolnavilor diagnisticați cu Covid erau libere.

Blocarea unui număr însemnat de paturi din spital este ”prețul așteptării” unui posibil alt val de infecții, spun reprezentanții spitalului pentru care menținerea actualei structuri este o plasă de siguranță, pentru a evita situații de criză precum cea din toamna anului trecut.

”Gradul de ocupare a paturilor este scăzut, este în jur de 20%, ceea ce ne bucură pentru că nu mai avem așa mulți bolnavi. S-a stabilit această formulă, în așteptarea celui de-al treilea val. Până când, la nivel național nu se va lua o decizie, este riscant să rupem circuitele deja existente – zonele roșii de zonele verzi. Aceste circuite se realizează greu și necesită timp. Stăm în această structură până când se va lua o decizie la nivel național, în funcție de evoluția situației epidemiologice. Situația se poate schimba. Spitalul a mai trecut prin așa ceva, știm bine… Nu ne afectează din punct de vedere financiar. Este prețul așteptării celui de al treilea val”, a declarat Remus Cipăian, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Spitalul Județean Sibiu dispune în prezent de 827 de paturi de spitalizare, din care 250 sunt Covid.

Pacienții revin către spitale

La Cisnădie, din 70 de paturi de spitalizare cât are Spitalul Orășenesc ce deservește localitățile din zonă, 50 sunt pentru bolnavii Covid, în ”zona roșie”, și doar 22 pentru bolnavii cu alte afecțiuni.

”Avem Secția de Medicină Internă, care este zonă ”verde”, cu toate locurile ocupate. Avem internări și la Pediatrie, iar Policlinica este deschisă și se fac spitalizări de o zi. Activitatea spitalului merge normal, pacienții au început să se reîntoarcă în spital. Nu am avut până acum situații în care să refuză pacienții din lipsă de locuri. Nu am avut până acum cereri mari de paturi, dar dacă va crește cererea, vom încerca să modificăm actuala structrură. Vom face o analiză, după care urmează o cerere la Direcția de Sănătate Publică Sibiu privind reanalizarea necesarului numărului de paturi pentru zona roșie Covid”, a declarat pentru StirideSibiu Delia Mincă, directoarea Spitalului Orășenesc Cisnădie.

Marți dimineață, la Spitalul din Cisnădie erau internați pe secția ”Covid” doar 7 pacienți.

Situații similare sunt în toate spitalele cu secții Covid din județ unde, chiar dacă nu mai sunt bolnavi, paturile din spital sunt ocupate pentru că au fost declarate ”spitale suport Covid”.

Potrivit Prefecturii Sibiu, marți, la ora 08:00, în județul Sibiu erau spitalizate un număr de 142 de persoane, din care 16 pe ATI 16. Restul de peste 400 de paturi sunt în așteptate, până la emiterea unui nou ordin de ministrul, la cererea autorităților județene, care să permită reluarea activității în alt format.

De la debutul pandemiei, un număr de 17998 de persoane din județul Sibiu au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, dintre care 627 au decedat.

Distribuirea locurilor Covid în spitalele din județul Sibiu:

 1. Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu – 250 paturi, din care 28 pe ATI
 2. Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu – 36 paturi, din care 6 pe ATI
 3. Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu – 60 paturi
 4. Spitalul de Psihiatrie “Dr. Gheorghe Preda” Sibiu – 23 paturi
 5. Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” Sibiu – 35 paturi, din care 10 pe ATI
 6. Spitalul General CF Sibiu – 45 paturi
 7. Spitalul Municipal Mediaș – 50 paturi, din care 2 pe Terapie Intermediară
 8. Spitalul Orășenesc Cinădie – 50 paturi
 9. Spitalul Orășenesc Agnita – 42 paturiLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Răspunsuri

 1. […] Citește și: Sute de paturi blocate zilnic în spitalele din Sibiu pentru pacienții Covid; Reorganizarea zonelor… […]

 2. […] Citește și: Sute de paturi blocate zilnic în spitalele din Sibiu pentru pacienții Covid; Reorganizarea zonelor… […]