Sibiul și Șelimbărul anunță acord pentru susținerea construcției trenului periurban Sibiu

Știri de Sibiu, 21.01.2021

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, și primarul Șelimbărului, Marius Grecu, anunță ajungerea la un acord comun privind susținerea construcției trenului periurban Sibiu, în vederea atragerii de fonduri europene pentru susținerea investiției necesară fluidizării traficului din zonă, potrivit unui comunicat al Primăriei Sibiu.

“Continuăm demersurile pentru realizarea trenului periurban Sibiu. Pentru o mai bună conectivitate între zona periurbană și municipiul Sibiu, traseul trenului urban va include, într-o primă etapă, legătura dintre Șelimbăr, zona industrială vest și Aeroportul Sibiu. Pentru aceasta este necesară încheierea unui acord de parteneriat între Municipiul Sibiu și comuna Șelimbăr. Am purtat discuții cu domnul primar Grecu și mi-a confirmat întreaga sa deschidere pentru a sprijini acest proiect care va crește și îmbunătăți mobilitatea în zonă. Prin acest acord Municipiul Sibiu va fi mandatat să pregătească și să depună documentația necesară pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile”, a transmis Astrid Fodor.

Acordul de parteneriat între Sibiu și Șelimbăr va fi supus aprobării în ședința Consiliului Local Sibiu de la sfârșitul acestei luni, la fel și la Șelimbăr.

Potrivit aceleiași suse, acordul dintre cele două localităție este necesar pentru că Primăria Sibiu intenționează să solicite finanțare din fonduri europene, demers pentru care ”este necesar acordul celor două unități administrativ –teritoriale de pe viitorul traseu al trenului (etapa I)”.

De asemenea, acordul este motivat și de ”stabilirea rolurilor și obligațiilor care revin administrațiilor locale din Sibiu și respectiv Șelimbăr în realizarea proiectului și mai ales pentru prima etapă, aceea a elaborării documentațiilor tehnice și economice”.

Până în prezent, Primăria Sibiu a purtat discuții și o corespondență cu Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Transporturilor și CFR sucursala Brașov privind necesitatea introducerii acestui nou mijloc de transport în comun, precum și pe tema finanțării proiectului din fonduri europene.

Scenarii de tarseu pentru trenul periurban

Potrivit Primăriei Sibiu, până în prezent au fost identificate 4 variante de traseu, cea mai benefică fiind considerată ruta ”Șelimbăr – zona industrială vest/Aeroportul Internațional Sibiu”.

”O echipă de experți în domeniu contractată de Primăria Sibiu a realizat studiul de trafic pentru acest obiectiv, zona studiată cuprinzând întreg municipiul Sibiu și zona periurbană adiacentă (Șelimbăr, Cristian și Cisnădie). Au fost analizate patru scenarii pentru traseu, din care, cel care oferă cele mai multe beneficii, este pe ruta Șelimbăr – zona industrială vest/Aeroportul Internațional Sibiu, cu ramificație înspre cartierul Tilișca. Acest traseu oferă posibilitatea extinderii către Cisnădie, într-o a doua etapă a II-a a proiectului. Traseul propus se suprapune în proporție de aproximativ 80% pe liniile CFR existente, iar diferența va fi asigurată prin utilizarea liniilor industriale existente în municipiul Sibiu. În documentația elaborată de echipa de experți sunt prevăzute, pe lângă descrierea traseului, și amplasarea stațiilor, dublarea unor secțiuni de cale ferată pentru a permite încrucișarea trenurilor, înlocuirea unor elemente uzate ale căii ferate publice, amenajarea infrastructurii pentru încărcarea vehiculelor electrice pe baterii, instalarea de panouri fonoabsorbante, precum și a altor sisteme care să prevină accesul neautorizat în zona de siguranță feroviară, achiziționarea de trenuri ușoare, electrice/hibrid, etc. ”, mai prceizează Primăria Sibiu.

După aprobarea Acordului de parteneriat de către cele două consilii locale și semnarea acestuia, Primăria Sibiu va depune la Ministerul Transporturilor fișa de proiect în vederea aprobării finanțării pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice – studiu de fezabilitate, proiect tehnic și alte documentații de specialitate.

Pentru implementarea proiectului, alte acorduri de parteneriat se pregătesc pentru încheiere și cu CFR.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] “Continuăm demersurile pentru realizarea trenului periurban Sibiu. Pentru o mai bună conectivitate între zona periurbană și municipiul Sibiu, traseul trenului urban va include, într-o primă etapă, legătura dintre Șelimbăr, zona industrială vest și Aeroportul Sibiu. Pentru aceasta este necesară încheierea unui acord de parteneriat între Municipiul Sibiu și comuna Șelimbăr. Am purtat discuții cu domnul primar Grecu și mi-a confirmat întreaga sa deschidere pentru a sprijini acest proiect care va crește și îmbunătăți mobilitatea în zonă. Prin acest acord Municipiul Sibiu va fi mandatat să pregătească și să depună documentația necesară pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile”, a transmis Astrid Fodor, citată de site-ul Știri de Sibiu. […]