Mesaj tulburător al tânărului regizor Bogdan Sărătean despre supraviețuire și condiția actorului român în pandemie

Știri de Sibiu, 02.02.2021

Regizorul Bogdan Sărătean, fondatorul companiei de teatru independent ”BIS Teatru” care și-a transformat casa și grădina în una din cele mai frecventate spații culturale ale Sibiului, a transmis la începutul lunii februarie un mesaj tulburător despre supraviețuirea actorilor în teribilul an 2020 și cum, în mod revoltător, guvernanții reușesc acum să-i ”pedepsească” pe oamenii de cultură prin limitarea accesului de ajutoarele de stat pe aberantul considerent că nu au tras definitiv cortina și au oferit bucurie publicului în cea mai grea perioadă pe care o traversează omenirea.

Mesajul lui Bogdan Sărătean a fost publicat pe pagina de Facebook a BIS Teatru și este redat integral:

Foto:Facebook.com/BisTeatru

”Întâi februarie, anul de grație 2021.
E prima postare pe care o facem în acest an. Suntem noi, BIS Teatru, o companie independentă din Sibiu, România.
La început de decembrie am ieșit la public cu ultimul produs artistic al memorabilului an 2020, și anume filmul MUTAT DE LA NOI, realizat sub egida Prin Banat – Cămine în Mișcare – Timișoara Capitală Culturală Europeană. A fost singurul produs BIS Teatru exclusiv online al anului pandemic.

Iar apoi am intrat în hibernare; iar apoi am intrat în amorțire.

Ne-am propus ca de-a lungul întregii luni ianuarie să ne deconectăm, să ne vedem fiecare de demonii personali sau de bucuriile zilnice. Ce-i drept, am fost “ajutați” și de rezultatul proiectelor finanțate de Ministerul Culturii în luna ianuarie cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Dacă am fi fost printre câștigători, cu siguranță ne-am fi activat și am fi continuat trilogia “Născut în România”. Nu a fost să fie. Ghinion, cum ar spune un vecin de-al nostru.
Care e rostul acestei postări? Să vă dăm de știre că suntem încă aici, puțin amorțiți, sau mai degrabă speriați de lipsa de perspective. Să vă anunțăm că în mod paradoxal poate, anul 2020 a fost cel mai prolific din istoria BIS Teatru ca număr de premiere, ca diversitate a căutărilor și a preocupărilor noastre artistice. Am reușit să scoatem 6 premiere (5 pe viu și una online). Am jucat 39 de reprezentații în Grădina BIS și 21 de reprezentații în alte spații în aer liber din Sibiu și din țară (În 4 luni de zile, începând cu premiera “Povestea Poveștilor” din 26 iunie.)

Iar între timp am (re)construit grădina noastră, Grădina BIS, și tare ne mândrim cu asta!

Am reușit să organizăm “Teatrul din Cartier” în ciuda unei finanțări derizorii, și am transformat festivalul “25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP” în “25 DE ZILE DE TEATRU”. Toate astea în condițiile în care a fost primul an după ceva vreme în care NU am reușit să obținem vreo finanțare AFCN.

Da, a fost teribil de greu, dar considerăm că a fost cumva modul nostru de a lupta cu pandemia. Cu mijoacele noastre, cu armele noastre. Iar pe alocuri am fost fericiți. Scriam de spaime, de lipsa de perspective. Tare ne-am bucurat la finalul anului când am auzit că guvernanții vor lansa o schemă de ajutor pentru artiștii independenți. Și am sperat. Apoi tare ne-am înfuriat zilele trecute când am citit pe site-ul Ministerului Culturii condițiile de obținere a acestui ajutor. Vor fi finanțați cei care și-au anulat complet festivalurile și activitatea în anul 2020 (anul trecut). Ce condiție absurdă, nocivă și dezarmantă!

Noi am considerat anul trecut că e de datoria noastră să continuăm, cu atât mai mult cu cât condițiile erau atât de dificile! Tocmai în condiții de criză, credeam noi, arta își poate regăsi rostul și își poate chestiona resorturile. Iar publicul avea nevoie de noi. Cum am menționat mai sus, am reușit să ducem spectacolele noastre în cartierele Sibiului, în aer liber, cu un buget de 6 ori mai mic decât în anul 2019 (Teatrul din Cartier). Ne-am încăpățânat să adaptăm festivalul 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP (cea mai cunoscută acțiune a noastră) transformându-l în 25 DE ZILE DE TEATRU, cu un buget de 7 ori mai mic decât ediția precedentă. Am avut alături de noi autoritățile locale, care nu au abandonat Agenda Culturală a Sibiului, și bine au făcut! Și am avut parte de tradiționalul partener Marquardt. Dar mai ales am avut conștiința faptului că trebuie să jucăm, acum mai mult ca oricând. Am respectat toate normele sanitare și din fericire nici un om din echipa noastră nu a fost atins de virus. A fost un an teribil de greu și de încărcat, iar acum guvernanții se gândesc să ne pedepsească, interzicându-ne accesul la acele “ajutoare” (ce termen nefericit). Și asta tocmai pentru că nu am abandonat, pentru că am căutat resurse, pentru că am acționat. Dacă stăteam cuminți și aplicam pentru indemnizații, se pare că am fi fost mai înțelepți din punct de vedere financiar. Iar acum am fi putut aplica pentru diversele scheme de ajutor. Cât de nedrept!

Postarea aceasta nu e o lamentație. Doar că multă lume ne-a întrebat ce mai facem, dacă mai facem și dacă am supraviețuit. Și iată ne-am hotărât să dăm un semn. Și să vă spunem că suntem aici, că ne e dor de publicul nostru, și că suntem în căutarea modalităților de adresare și a resurselor de supraviețuire.

Juridic, la începutul pandemiei, BIS TEATRU (care funcționează sub forma unui ONG, Asociația BIS) avea trei angajați și un nucleu de colaboratori. Din octombrie 2020 nu mai avem nici un angajat, dar avem un ocean de incertitudini.
Postarea aceasta nu e o tânguială. E o constatare a condiției artiștilor independenți la noi în țară.
Suntem conștienți că toate categoriile sociale trec prin vremuri teribile, că oamenii și-au pierdut joburi, că modelele de viață sunt în continuă schimbare. Știm că starea asta de fapt va mai dura, iar vechea normalitate e tot mai departe, dacă nu chiar iremediabil pierdută. Dar totuși, dacă guvernanții anunță scheme de ajutor pe bani europeni, cum de reușesc să îi excludă pe cei care au ținut flama aprinsă în teribilul an care tocmai a trecut. De ce? Care pot fi motivele lor?
Suntem BIS Teatru, o companie independentă din Sibiu, România. Începând de azi, vom posta săptămână de săptămână câte ceva despre realizările noastre artistice din anul 2020. Ne vom aminti cum de-a lungul întregii veri ne-am încăpățânat să supraviețuim. Le vom mulțumi spectatorilor noștri și acelor parteneri care au rămas alături de noi. Deocamdată nimic altceva nu e de făcut.

Să fiți sănătoși & grijulii.

Echipa BIS Teatru, 01 februarie 2021, Sibiu.
post-scriptum – În momentul de față nucleul BIS TEATRU Sibiu este reprezentat de 12 oameni, cu vârste cuprinse între 17 și 42 de ani: Bogdan Sărătean, Andrada Grosu, Claudiu Fălămaș, Dumitru Stegărescu, Aneea Opriș, Dan Țilea , Alexandra Roatiș, Shama Leah, Oana Schiau, Alex Pașca , Cosmin Lupu, Anda Ionaș. În 2020, spectacolele au fost posibile datorită echipei de voluntari BIS Teatru, coordonați de Andrada Grosu și Andrei Giurgiu”,

Text: Regizorul Bogdan Sărătean, coordonatorul BIS Teatru
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.