PROTEST: Traducătorii, disperați că li se îngrădesc drepturile (FOTO)

Știri de Sibiu, 30.01.2015

Traducătorii  din Sibiu au ieșit în stradă, vineri, în semn de protest față de proiectul de lege privind traducătorii-interpreții autorizați aflat în dezbatere publică și lansat de Ministerul Justiției. Sibienii reclamă proiectul ca fiind abuziv, prin existența unor reglementări neconstituționale, și spun că efectul legii ar fi devastator, mulți urmând să își închidă firmele.

Pentru a se face auziți, au pichetat sediul Prefecturii Sibiu, unde au depus un document prin care sesizează neregulile din proiectul de lege care le va afecta munca.

”Îngradeste multe drepturi ale activitatii motivand ca reglementeaza doar traducatorii judiciari, neexplicand de fapt ca niciun traducator nu poate trai doar din traducerite autorizate si legalizate. Adica noi nu putem să ne limităm exclusiv la traduceri judiciare pentru ca nu o să câștigăm niciodată suficienți bani din asta”, a declarat Silvana Vulcan, reprezentanta traducătorilor din Sibiu.protest traducatori

Ea a atenționat asupra faptului că mulți colegi din țară ar putea să rămână fără locuri de muncă, dacă se mențin toate punctele de proiectul de lege.

”În proiect scrie ca ar trebui închise toate SRL-urile care au ca activitate de traduceri, motivând ca nu este niciun impact social. Ori, în tară sunt mii de astfel de SRL-uri. Impactul social și economic este enorm. Adică sa ajungi în șomaj în cateva luni, sute de SR-uri, e foarte mult”, a mai completat sibianca.

Traducătorii sunt nemulțumiți și de faptul că li se va cere reautorizare odată la șase ani.

”Este aberant sa trebuiasca sa platesti o taxa de reexaminare dovada ca nu ai uitat limba”, afirmă Silvana Vulcan.

Pentru a modifica proiectul, initiatorii protestului intentionează să sesizeze și Comisia Juridică a Parlamentului la care va ajunge proiectul de lege.

În cazul in care legea se va adopta, traducătorii spun că vor ajunge la Curtea Constituțională intrucât sunt prevederi care nu le mai permit, în calitatea de traducători, să asigure protectia datelor personale ale clienților.

Sibienii s-au solidarizat, astfel, cu membrii Asociaţiei Profesionale a Interpreţiilor şi Traducătorilor (APIT) care au protestat la Bucureşti și Cluj Napoca.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. Radu Muresan says:

    Multumim “Stiri de Sibiu” pentru prezenta si sustinerea cauzei noastre!!!