Turcan cere 15% în plus la salariul bugetarilor cu titlul de ”doctor”

Știri de Sibiu, 31.03.2015

Vicepreședintele PNL Raluca Turcan susține acordarea sporului reparatoriu de 15% în salariul de bază pentru personalul bugetar care deține titlul ştiinţific de „doctor”. Deputatul de Sibiu este de părere că multe cadre didactice, jurişti sau ingineri sunt discriminaţi în privința salarizării pentru simplu motiv că şi-au obţinut titlul de doctor după 1 ianuarie 2010.

“Am primit sute de mesaje de la bugetarii din ţară care au aceleaşi studii, depun aceeaşi muncă dar, din cauza faptului că şi-au obţinut titlul de doctor cu câteva luni mai târziu, au un salariu mai mic cu 10-15%. O parte dintre aceştia au primit acel spor de doctorat în salariul de bază, alţii, doar pentru că şi-au obţinut titlul de doctor după data de 1 ianuarie 2010, au fost încadraţi şi sunt plătiţi diferit pentru aceeaşi muncă”, a declarat Raluca Turcan.

Situația s-a creat din 1 ianuarie 2010, când  personalul din sectorul bugetar a fost reîncadrat, iar sporurile acordate prin legi sau hotărâri ale Guvernului, precum şi indemnizaţiile de conducere au fost introduse în salariile de bază, în soldele funcţiilor de bază, respectiv în indemnizaţiile lunare de încadrare corespunzătoare funcţiilor din luna decembrie 2009.

“O astfel de decizie a avut efectele unei discriminări indirecte pentru angajaţii care au obţinut titlul academic de doctor după intrarea în vigoare a acestei Legi. (…) Ca urmare a acestui fapt, PNL vine cu un proiect legislativ pentru a repara această nedreptate”, a mai spus deputatul.

Propunerea liberalilor constă în: acordarea unui spor de 15% în salariul de bază pentru personalul bugetar care posedă titlul ştiinţific de „doctor”, sporul urmând să se acorde persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care posedă titlul ştiinţific respectiv.

Turcan percizează faptul că, în această privință, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării deja poziţie:”Legiuitorul, în acest caz, a menţinut un spor pentru un grup de angajaţi (pentru cei care aveau doctoratul la data intrării în vigoare a modificării legii) şi a anulat posibilitatea obţinerii sporului, compensării, pentru celălalt grup, în condiţiile în care ambele grupuri fac parte din aceeaşi categorie de personal […]. În cazul ambelor grupuri suntem în prezenţa aceleaşi categorii de angajaţi, care, prin obţinerea titlului de doctorat, se presupune că adaugă un plus de valoare muncii prestate.”
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.