Ştefan Ciprian despre ie: Vrem să distrugem kitsch-ul din marile magazine (VIDEO)

Știri de Sibiu, 29.06.2015

Mare parte din iile vândute în magazinele din Sibiu sunt kitsch-uri care poartă etichetă gen “made în Malaezia” sau “made in Vietnam”, atrage atenţia Ştefan Ciprian, directorul CNM Astra Sibiu, muzeul cu cea mai mare colecţie de ii din ţară. Ştefan Ciprian spune că vrea să distrugă “kitsch-ul din marile magazine” şi susţine că este normal  să cumpărăm cu  700-800 de lei o ie creată de meşterii populari autentici, atâta timp cât o ie făcută la scară industrială se comercializează în marile magazine cu 200-300 de lei.

Directorul CNM Astra Sibiu spune că, în urma unei cercetări de piaţă, a constatat că iile vândute în supermarketuri sau în magazinele de pe pietonala Nicolae Bălcescu sunt produse făcute la nivel industrial, multe provenind din ţări precum Malaezia sau Vietnam.

“Am făcut o ceretare şi în magazinele mari. Spre stupefacţia mea am văzut ii în magazinele mari – coţul românesc. Am fost curios să văd ce meşteri, că era de felicitat, dacă erau meşteri din România care au intrat într-un hipetmarket cu ii. Când m-am uitat la etichetă: made în Malaezia, made in Vietnam! Deci, noi vrem să ajutăm meşterii şi producătorii autentici de ii şi să distrugem cumva ideea asta a kitsch-ul care se găseşte şi în magazinele din centrul Sibiului, de pe Bălcescu”, a declarat Ştefan Ciprian într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, ii făcute la nivel industrial ajung să se vândă cu 300-400 de lei, chiar dacă producătorii imprimă pe material modelul respectiv.

În astfel de condiţii, subliniază  Ştefan Ciprian, este normal ca o ie autentică, creată manual de meşterii populari, să fie vândută cu 700-880 de lei.

“Un meşter lucrează manual totul. Şi ca să faci o ie cu toate modelele, un preţ de 600-700 de lei nu mi se pare deloc un preţ mare având în vedere că una făcută industrial ajunge la 200 de lei”, a precizat directorul CNM Astra.

Astfel de produse se găsesc în Galeriile de Artă Populară ale CNM Astra, unde îşi expun produsele meşteri din toată ţara.

CNM Astra Sibiu deţine o colecţie câteva mii de ii provenite din toate regiunile ţării, obiectele fiind conservate de specialiştii muzeului. Conducerea CNM Astra a organizat anul acesta mai multe evenimente în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, de “Ziua Internaţională a iei”, pentru a atrage atenţia publicului asupra valorii pe care o are bluza eomânească autentică.  6960 de vizitatori au fost înregistraţi în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului în perioada 20-24 iunie, aproape jumătate dintre cei prezenţi au venit îmbrăcaţi în ii tradiţionale.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.