Aterizare “clandestină” cu tone de piei de animale

Știri de Sibiu, 30.10.2015

Evenimente şocante, petrecute după modelul celebrului caz de corupţie şi contrabandă “Ţigareta” descoperite pe “poarta” de vest a ţării, Aeroportul Timişoara. O comisie de control din Ministerul Transporturilor urmeaza sa soseasca la Timisoara pentru a investiga conditiile suspecte in care o aeronava din Tunisia, încărcată cu peste două tone de piei de animale, a aterizat, in noaptea de 22/23 octombrie, pe Aeroportul International “Traian Vuia” din Timisoara.

Prezenta avionului din nordul Africii pe pista aerogarii a fost descoperita intamplator, de Vama, SRI si Politia de Frontiera, dupa ce marfa transportata la Timisoara fusese descarcata deja, fara ca autoritatile de control sa asiste la aceasta operatiune. Este vorba despre 2,5 tone de piei de bovina, de cea mai buna calitate – utilizate in industria automotivelor la volane si tapiterii -, care dupa declansarea scandalului a fost indisponibilizata deja in depozitul cargo al aeroportului.

“Aeronava a sosit, probabil, in jurul orei 04, intr-un interval orar fara trafic, cand se credea ca vigilenta serviciilor este mai scazuta. Cand s-a dat alarma ca un avion din Tunisia este pe pista, o echipa de control de la Vama, Politie si SRI s-a deplasat rapid la aeronava. Spre surprinderea acestora, marfa fusese descarcata deja, iar membrii echipajului se pregateau de decolare. Aterizarea acestei aeronave la Timisoara nu a fost anuntata serviciilor prin dispecerul de sol, asa cum sunt procedurile legale, desi cei de la Romatsa, din turnul de control, care au autorizat aterizarea, aveau aceasta obligatie legala.

serviciu secretPilotii tunisieni nu aveau documente de insotire a marfii si au declarat ca de aceste aspecte se ocupa proprietarul marfii. Este foarte ciudat ca pieile de bovina provin din Italia, insa au fost incarcate pe un aeroport din Tunisia. Apoi, si mai ciudat este modul clandestin in care a fost descarcata aceasta marfa, fara ca autoritatile de control si siguranta aeroportuara sa fie anuntate. In lipsa unui plan de zbor, pe care operatorul aerian trebuie sa-l comunice controlorilor din turn macar cu 24 de ore inainte, se poate interpreta ca aterizarea aeronavei din Tunisia la Timisoara a fost tratata ca o aterizare de urgenta. Care a fost urgenta acestei curse poate vor descoperi inspectorii Autoritatii Aeronautice Civile Romane care vin sa investigheze acest incident”, ne-a declarat, confidential, un lucrator din serviciile de pe aeroport.

In ciuda faptului ca aterizarea aeronavei din Tunisia la Timisoara, in noaptea de 22/23 octombrie, este o realitate cunoscuta de toata lumea care activeaza pe aeroport, directorul executiv Daniel Idolu se pare ca nu este la curent cu acest incident deosebit de grav.

“Nu am cunostinta ca vreo aeronava din Tunisia sa fi aterizat la Timisoara! Nu stiu nimic!”, ne-a precizat Daniel Idolu.

Autoritatile judiciare de pe AIT au inceput o ancheta in acest caz, fiind posibile – dupa cum se prefigureaza – acuzatii de trecere ilegala a frontierei de stat a Romaniei, contrabanda, evaziune fiscala sau chiar abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, potrivit impactpress.ro
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.