Doctorul Sabău, o nouă premieră medicală la un pacient de 11 ani cu chist splenic

Știri de Sibiu, 25.03.2016

Un copil de 11 ani, diagnosticat cu chist splenic, a fost operat cu succes în sistem laparoscopic de către chirurgul Dan Sabău, medicul şef al Secţiei Clinice Chirurgie II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Operaţia, realizată în premieră pe un pacient aşa tânăr,  a decurs fără complicaţii iar refacerea bolvanului va fi extrem de rapidă.

Intervenţia făcută la sibiu de echipa medicală coordonată de chirurgul Dan Sabău este o realizare în premieră în România, fiind pentru prima dată când se realizează o intervenție laparoscopică pentru extirparea unui  chist splenic seros la un copil, informează Spitalul Clinic Judeţean Sibiu.

“Intervenția pe care am efectuat-o este una nouă în peisajul chirurgical pediatric românesc și nu numai românesc. De această dată a fost vorba despre un chist splenic seros extrem de voluminos, de peste 7 cm, ceea ce înseamnă foarte mult pentru abdomenul unui copil de 11 ani și de treizeci și ceva de kilograme și pentru genul acesta de afecțiuni, prin comparație cu un adult, însemnând cam același lucru cu un chist de peste 20 de cm. Operația a fost efectuată de această  dacă în cadrul SCJU Sibiu, întrucât vârsta de 11 ani înseamnă un copil care se apropie de adolescență și care intră cumva în sfera de interes a chirurgiei generale pentru adulți”, a declarat Dan Sabău.

Copilul a ajuns pe masa de operaţie după ce, cu aproximativ 3 săptămâni în urmă, s-a plâns  de dureri abdominale repetate.

A fost internat la Pediatrie, unde a fost diagnosticat cu chist hidatic.

„În urmă cu trei săptămâni copilul mi-a spus: <mami, mă ține ceva>. Era o durere abdominală și noi am zis că s-a întins la sport dar apoi, după consultații am aflat că este mai grav. Inițial am fost la spitalul de copii unde am făcut investigații și analize și unde băiatul meu a fost internat. Este foarte greu când primești un astfel de diagnostic…În momentul în care am aflat că are ditamai chistul a fost groaznic pentru că nu știam de ce natură este, ce-o să se întâmple, ce urmează…. Am luat decizia să apelăm la domnul profesor Sabău întrucât știam că efectuează astfel de intervenții chirurgicale și că este renumit în astfel de proceduri. Dumnealui ne-a primit și după o perioadă de două săptămâni în așteptare în care s-a confirmat că este un chist splenic am decis să nu mai așteptăm și să-l operam, ca să nu mai crească chistul. Am ales varianta laparoscopică întrucât este mai ușor de suportat de copil iar recuperarea este mai rapidă. Acum băiatul meu se află în recuperare, sperăm să fie bine și-i mulțumim dlui profesor Sabău și întregii sale echipe pentru ceea ce a făcut pentru noi”, povesteşte mama copilului.

Operaţia a durat mai puţin de o oră, fără complicații, gratie tehnicii folosite.

“Intervenția a decurs foarte bine, prin abordare laparoscopică, variantă pe care o promovăm în ideea protejării peretelui abdominal, adică acest patrimoniu cu care ne naștem și pe care este bine, cu ajutorul posibilităților actuale ale chirurgiei și în măsura în care se poate, să-l conservăm în cât mai mare măsură. Practic, după operație pacientul se poate mișca mai repede, nu are tăieturi, nu există riscul de eviscerații, nu există riscul seroamelor și nici, în perspectivă, riscurile pe care le presupune o intervenție chirurgicală deschisă. În același timp și convalescența este semnificativ scurtată”, a mai spus doctorul Sabău.

Refacerea după operaţie este una rapidă. Copilul a fost operat joi, a fost dus pentru recuperare în cadrul secției ATI și, cel mai probabil, va fi externat în prima parte a săptămânii viitoare, informează medicii sibieni.

De-a lungul carierei sal, chirurgul  Dan Sabău a realizat numeroase intervenţii medicale in premieră naţională, fiind revoluţionar în domeniul laparoscopiei.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.