Turcan: PNL susţine în Parlament transport GRATUIT pentru elevii navetişti

Știri de Sibiu, 29.08.2016

Deputatul PNL  Raluca Turcan anunţă că toţi elevii navetişti din România vor putea beneficia de transport gratuit din această toamnă, urma a unei ordonaţe de urgenţă care se află pe masa Guvernului, iniţiativă ce va fi susţinută de parlamentarii liberali.

“Efortul Partidului Naţional Liberal şi al Asociaţiilor de Elevi a dat roade: în această toamnă Guvernul va emite o Ordonanţă de Urgenţă pentru decontarea integrală a costurilor transportului pentru elevii navetiști”, se arată într-un comunicat transmis de deputatul sibinan.

Turcan declară că PNL va susţine în totalitate noua Ordonanţă în Parlament, având in vedere avertismentele lansate de PNL  asupra faptului că abandonul școlar a crescut la o limită critică după ce Guvernul Ponta a plafonat costul abonamentelor prin OUG nr. 29/2013

“În ultimii ani, 160.000 de elevi navetişti au fost novoiţi să scoată bani din buzunar pentru un drept gratuit şi garantat prin Costituţie. Până acum, statul a decontat în jur de 25% din costul real al abonamentului pentru naveta şcolară. Astfel, doar în ultimul an, abandonul şcolar a ajuns la 19%. România înregistrează acest procent ruşinos în condiţiile în care s-a angajat, prin Strategia Europa 2020, să ajungă în următorii patru ani la cifra de 11,3%.”, argumentează Turcan.

Statul român trebuie să asigure şanse reale la o educaţie de calitate fiecărui copil, indiferent de mediul din care provine şi de şcoala la care învaţă. Astfel, Guvernul României este obligat să abroge art. 15 din OUG nr. 29/2013 pentru a nu discrimina unul din cinci elevi navetişti care renunţă la studii din cauza costului aferent navetei şcolare. În plus, toţi elevii trebuie să beneficieze şi de reducerea de 50% la abonamentul pentru transportul în comun.
PNL solicită și decontarea integrală şi fără întârzieri a abonamentelor profesorilor navetiști din finanţarea de bază, nu din bugetele locale care, în foarte multe cazuri, nu pot suporta aceste costuri.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.