DSP Sibiu: Toxiinfecție alimentară de natură stafilococică la nunţile din Boian

Știri de Sibiu, 29.08.2016

Zecile de îmbolnăviri înregistarte în ultima perioadă în rândul nuntaşilor din comuna sibiană Boian au la bază infecţii de natură stafilococică şi prezenţa bacteriei E.coli în apa găsită de la căminul unde se organizează evenimente, potrivit rezultatelor obţinute de Direcţie de Sănătate Publică Sibiu urmare a anchete epideiologice.

Conform statisticilor oficiale, DSP Sibiu a acţionat doar în cazul toxiinfecţiei alimentare din luna iulie cand zeci mai mulţi nuntaţi, printre care şi copii, au ajuns la spitalele din sibiu şi Mediaş.

Citeste şi: Copii şi adulţi cu simptome de toxiintecţie alimentară, după ce au mâncat la o nuntă din Sibiu

Cel de-al doilea val de îmbolnăviri, tot în rândul nuntaşilor din sat si tot la acelaşi cămn, din data de 20 august, pare să nu fi ajuns la urechile DSP Sibiu, potrivit oficialilor DSP.

In schimb, DSP Sibiu a alertat deja Primăria Bazna, localitate de care aparţine satul Boian, după ce s-au găsit în alimente consumate la nunta din iulie Stafilococ aureus şi bacteria Ecoli în apă.

“În urma inspecției în caminul cultural din satul Boian s-au constatat următoarele deficiențe: lipsă apă curentă, mobilier necorespunzător în bucătărie. Din cele 9 probe alimentare recoltate (platou cu gustări – telemea, salam; supă de gaină cu tăiței; orez cu ciuperci; garnitură de cartofi; snițel; chifteluțe; pulpă de pui; friptură de porc), în 4 dintre probe (platou cu gustări – telemea, salam; supă de gaină cu tăiței; pulpă de pui; friptură de porc) s-a identificat Stafilococ aureus, restul probelor fiind corespunzătoare. Cele 2 probe bacteorologice de la persoana care a preparat în gospodăria proprie brânza telemea ai fost negative. Ambele probe de apă (una din fântână – particulară și una dintr-un recipient existent în incinta Căminului) au fost necorespunzătoare din punct de vedere al nr. de Enterococi intestinali, E.coli, Bacterii califorme și nr. unități formatoare de colonii, și de asemenea au fost necorespunzătoare chimic pentru nitrați”, a precizat DSP Sibiu, la solicitarea stiridesibiu.ro.

Drept urmare, inspectorii DSP confirmă toxiinfecția alimentară stafilococică de la Boiana,  ipoteză susținută de prezența germenului în 4 preparate culinare pregătite.

Ancheta DSP a fost îngreunată, însă, din cauza localnicilor.

“Lipsa probelor biologice de la bucătăreasă și de la ajutoarele din bucătărie (organizatorii evenimentului nu au vrut să precizeze unde pot fi găsiți), precum și lipsa probelor de la pacienți nu ne perminte să confirmăm statistic cazurile, dar nici nu informă o toxiinfecție alimentară stafilococică”, ami precizează DSP.

In urma problemelor constatate, DSp Sibiu a recomandat Primăriei Boian să asigure apă potabilă când sunt evenimente organizate în Căminul Cultural şi s-a efectuat o igienizare a spațiului şi s-a schimbat mobilierului din bucătărie.

In plus, autorităţile locale sunt nevoite să obţină autorizațiile necesare căminului, de la toate instituțiile cu atribuții în domeniu.

În ciuda recomandărilor făcute de DSP Sibiu la inceputul lunii august, situaţia nu s-a schimbat la Boian, potrivit spuselor localnicilor.

Citeste şi: Satul din Sibiu unde oamenii se TEM să mai meargă la NUNŢI
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.