UCOS: Marș ALBASTRU pe străzile Sibiului pentru copiii AUTIȘTI

Știri de Sibiu, 31.03.2017

Sibienii sunt chemați duminică, 2 aprilie, să poarte albastru și să participe la marșul “Sibiul albastru” organizat de Fundatia UCOS Romania pentru sprijinirea copiilor diagnosticați cu autism. Tot duminică, când este  Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, clădirea Primăriei și Turnul Sfatului vor fi iluminate în albastru, simbolul luptei împotriva atutismului.

Marșul de constientizare asupra bolii grave care afectează tot mai mulți copii se va organiza duminică, între orele 17.00-18.00, pe traseul parcul Subarini, b-dul Victoriei, b-dul N.Balcescu, Piata Mare.

Scopul acțiunii de stradă este de-a atrage atenția asupra gravității bolii și a necesității ca includerii sub terapie a copiilor diagnosticați.

Cel mai mare dusman al autismului este timpul: interventiile de recuperare care incep cat mai curand la aparitia smenelor lui, sunt urmate de sanse de recuperare mai mari. Cu cat se intarzie demararea interventiilor de reuperare, cu atat sansele copilului de integrare socio-scolara scad sau devin aproape imposibile (…) Copiii autisti sunt copiii, colegii, prietenii, vecinii nostri. Alaturati-va si voi acestei miscari, aduceti copiii la activitati, participati la marsul “Sibiul albastru”. Purtati albastru in ziua de 2 aprilie!”, spune Elena Tudorache, președinta Fundatia UCOS Romania.

Fundatia UCOS coordonează la Sibiu Centrul de terapie si recuperare pentru copii cu autism “CALEIDOSCOP”,  cunoscut pe plan local si national. Centrul primeste zilnic 50 de copii cu autism din care 46 urmeaza o forma de invatamant,  are 17  terapeuti care ofera 13   tipuri   de  terapii.  21   de  copii  sunt pe lista asteptare pentru a primii terapii iar de la inaugurare pana in prezent a oferit terapii si suport de specialitate pentru peste 200 de copii.

2 Aprilie este Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, marcata simultan in intreaga lume prin manifestari diverse, menite sa atraga atentia asupra tulburarilor din spectrul autist, doarece afecteaza an de an un numar tot mai mare de copii. Culoarea albastru, simbol al constientizarii autismului, este prezenta in diverse moduri in intreaga lume.

Este ziua in care dorim sa transmitem si comunitatii sibiene SOS Autismul! Nu cunoastem cauzele, dar putem sa amelioram efectele lui. Specialisti pregatiti in domeniul recuperarii autismului pot interveni, cu conditia ca parintii sa observe semnele lui si sa solicite ajutor in acest sens”, mai atrage atenția Tudorache.

Cele mai importante semne ale autismului pe care parintii le sesizeaza la copil sunt:
    nu raspunde la nume sau si pare ca nu aude sau nu intelege ceea ce i se cere;
    nu se uita unde i se arata si nu se uita la adult daca vrea ceva de la el,
    desi poate tolera alti copii in jurul sau, si chiar poate fi bucuros de prezenta lor, nu se joaca cu ei
    protesteaza in momentul in care i se cere ceva si se insista pentru primirea unui raspuns;
    jocul ii este marcat de un caracter stereotip (foloseste obiectele sau jucariile mereu in acelasi fel, de exemplu: le inchide/deschide, bate cu obiectele in anumite locuri, le invarte etc ), ori nu este atras de jucarii ci mai degraba de sticle goale, sfori, pungi etc.;
    nu foloseste obiectele in scopul lor uzual (le linge, le scutura, plimba sticle pe care le umple si le goleste etc);
    prezinta tulburari senzoriale manifestate uneori prin nevoia de a atinge orice, de a linge, de a pipai, iar alte ori prin refuzul de a intra in contact cu anumite texturi, de a gusta anumite alimente etc;
    poate avea comportamente stereotipe: insira si aliniaza obiecte, se invarte ori flutura mainile sau obiecte mici etc..
    poate prezenta probleme de alimentatie, si probleme ale somnului;
    nu doreste sau nu poate sa foloseasca cuvinte cu sens de comunicare;
    merge pe varfuri, ori are miscari bizare are mainilor si ale corpului;
    ecolalizeaza (repeta la nesfarsit sunete, cuvinte, reclame tv etc).
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.