Ai rădăcini în Transilvania? Caută-ți strămoșii în prima bază de date cu populaţia Transilvaniei!

Știri de Sibiu, 28.04.2017

Proiect istoric, care le permite transilvănenilor să-și cunoască strămoșii,  finalizat de cercetătorii clujeni. Prima bază de date cu populaţia istorică din Transilvania începând cu anul 1850 până în 1914, care cuprinde aproape 400.000 de nume şi care permite oricărei persoane să-şi caute strămoşii în acest interval, a fost finalizată, după mai mulți ani de cercetare.

Specialiştii Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca au finalizat prima bază de date cu populaţia istorică din Transilvania începând cu anul 1850 până în 1914, iar coordonatorul proiectului, Luminiţa Dumănescu, a declarat, că în registrele parohiale de stare civilă din Transilvania au fost trecute date scrise în limbile latină, maghiară, germană, română cu caractere chirilice şi română cu caractere latine, relatează mediafax.ro

Centrul de Studiere a Populaţiei al UBB a finalizat proiectul început în urmă cu trei ani de realizare a primei baze de date cu populaţia istorică din Transilvania începând cu anul 1850 până în 1914. Au rezultat trei baze de date diferite, una a surselor, care înregistrează registre parohiale de stare civilă din Transilvania, în care au fost trecute date scrise de mână în limbile latină, maghiară, germană, română cu caractere chirilice şi română cu caractere latine, referitoare la aproape 400.000 de indivizi, o bază standardizată şi una genealogică, care se adresează publicului larg şi care permite oricărei persoane aflarea strămoşilor care au trăit în Transilvania în intervalul 1850-1914. Prin introducerea numelui, prenumelui, locului căutat şi anului pe care îl ştie pe site-ul proiectului, oricine îşi poate găsi strămoşii, dacă localitatea a fost, deja prelucrată, operaţiune care nu implică nici un cost”, a spus Dumănescu.

Potrivit acesteia, a fost acoperită 6,9% din populaţia născută în Transilvania în intervalul 1850 – 1914, estimată în total la 5,4 milioane de persoane.

”În cadrul proiectului, au fost realizate peste 300.000 de fotografii cu registrele parohiale de stare civilă, avem un depozit mare de resurse, un catalog onomastic şi toponimic dar şi o listă a ocupaţiilor din acea perioadă. Cea mai mare provocare a proiectului a fost descifrarea numelor scrise de mână în registrele parohiale de stare civilă, în condiţiile în care acelaşi preot a scris diferit de la înregistrare la înregistrare. În plus, au fost preoţi aparţinând mai multor confesiuni din Transilvania”, a mai spus Luminiţa Dumănescu.

Proiectul s-a derulat cu sprijinul Arhivelor Naţionale care a permis fotocopierea registrelor și s-a derulat în parteneriat cu Universitatea din Tromso (Norvegia) şi a fost finanţat printr-un grant norvegian în valoare de 650.000 de euro.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Răspunsuri

  1. Adrian says:

    si cum se acceseaza de catre cei interesati baza genealogica? nu scrie nicaieri in articol!

  2. Sorin says:

    Bravo Adrian. Si eu vroiam sa spun acelasi lucru. Foarte bun articolul, numai ca nu te ajuta cu nimic. E ca ala de la fotbal: bun driblingul, numai ca nu a luat si mingea. Deci… asteptam si modul sau sursa de unde poate fi accesata baza de date. Am impresia ca asta e un articol primit pe fax/email, si ‘jurnalistii’ l-au preluat, urcat pe site si semnat ei. Bun asa. Tot inainte.