Tulburarea reactiva de atasament la copii: Care sunt cauzele aparitiei si cum poate fi prevenita?

Știri de Sibiu, 29.04.2017

Tulburarea reactiva de atasamente ste o afectiune rara, intalnita la copiii care nu reusesc sa dezvolte o relatie de apropiere fata de parinti sau de persoanele care ii ingrijesc.

Afectiunea este declansata inca din primele luni de viata, atunci cand sugarul tanjeste dupa afectiune si este ignorant sau refuzat cu ostilitate.

Care sunt cauzele aparitiei tulburarii reactive de atasament?

Pentru o dezvoltare armonioasa, in primul an de viata sugarii au nevoie ca parintii sa le asigure un mediu placut si relaxant, afectiune si protectie, ca ei sa se simta in siguranta si sa dezvolte o relatie bazata pe incredere.

Nevoile emotionale si fizice ale bebelusilor trebuie satisfacute in permanenta, iar interactiunea cu ei trebuie sa fie optimista si pozitiva, fara a-i expune conflictelor verbale sau fizice.

Daca aceste nevoi nu sunt indeplinite, ci din contra, copilul este ignorat, sau chiar mai rau, maltratat, el vadezvolta tulburarea reactiva de atasament.

Cum se manifesta?

Atunci cand creste, copilul este incapabil sa:

  • Raspunda afectiunii oferite de parinti;
  • Prefera singuratatea;
  • Evita interactiunile cu ceilalti copii si de cele mai multe ori se joaca singur;
  • Pare a fi tot timpul tensionat si ingrijorat;
  • Evita contactul fizic;
  • Cauta in permanenta izolarea.

Metode de preventie

Desi nu exista o “reteta” exacta prin care aceasta afectiune poate fi intampinata, parintii care se confrunta cu aceasta problema pot adopta cateva masuri preventive.

Iata cum poti preveni instalarea tulburarii reactive de atasament inca din primul an de viata al copilului:

  • Ofera-I copilului afectiune, grija si atentie.
  • In primele luni de viata, sugarii au nevoie de multa dragoste si atentie din partea mamei. Ei tanjesc dupa contactul fizic cu mama, le place sa-I priveasca chipul si sa o simta. Achizitioneaza un port bebe pe baby needs.ro si incearca sa-l tii pe bebelus aproape de tine chiar si atunci cand faci treaba prin casa sau cand mergi pana la magazin. Astfel, il vei ajuta sa dezvolte un atasament solid pentru tine, iar la maturitate nu va prezenta probleme in legarea unor relatii de prietenie bazate pe afectiune.
  • Implica-l in cat mai multe activitati. Daca vrei sa-ti reinnoiesti garderoba pentru vara si intentionezi sa-ti cumperi o pereche de sandale chic, asa cum sunt sandalele din piele ale brandului The 5th Element, ia-l si pe micut cu tine! Atunci cand stai in pat si citesti, citeste-I si lui o poveste. Canta-i, joaca-te cu el, tine-l aproape atunci cand faci de mancare. Incearca sa-l implici in tot felul de activitati recreative, pentru a-l face sa se simta apropiat de tine. In felul acesta, vei pune bazele unei relatii mama-fiu ceva rezista in timp.
  • Daca nu ai experienta in cresterea unui copil, solicita un imprumut online urgent pe Creditfix si urmeaza niste cursuri de pregatire. De asemenea, te poti inscribe ca voluntarla o gradinita, cresasau orfelinat, unde vei invata, in mod practic, sa aigrija de copii si sa le oferi multa atentie si afectiune. Acest lucru te va pregati pentru misiunea de a creste un copil, creand pentru el, cadrul optim de dezvoltare fizica, psihica si emotionala.

Ca parinte, nu este sufficient sa-I oferi copilului toate lucrurile materiale din lume, daca nu pui accentual pe apropiere, dragoste si protectie.

In primii ani de viata, cei mici sunt insetati de iubire parinteasca, iar pentru a evita aparitia unor tulburari de atasament, trebuie sa ii oferi dragostea de care are nevoie pentru a deveni un om cu o intelligenta emotional neafectata.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.