Green week pentru copiii din Rășinari

Știri de Sibiu, 31.05.2017

Zeci de copii din comuna Rășinari au descoperit, miercuri,  cum este tratată apă care ajunge la robinete într-o stație de epurare. Societatea Apă Canal Sibiu a organizat, în parteneriat cu Comisia Europeană, o vizită a elevilor din  Rășinari la Stația de epurare a municipiului Sibiu.

Acțiunea s-a desfășurat sub egida ”Săptămâna verde”, ediția din acest an având ca temă ”Locuri de muncă verzi – pentru un viitor mai verde”.

Cei peste 50 de elevi, însoțiți de cadre didactice, cu efectuat un amplu tur al stației de epurare, amplasată pe teritoriul comunei Șelimbăr, care tratează apa uzată pentru municipiul Sibiu, orașul Cisnădie și comunele Rășinari, Șura Mare și Șelimbăr .

Încă de la intrare în stația de epurare, apa uzată este trecută printr-o serie de grătare ce rețin diferitele obiecte ce ajung în rețeaua de canalizare. Elevii au constatat că de multe ori rețeaua de canalizare este confundată cu ghena de gunoi, aici fiind aruncate obiecte de îmbrăcăminte, pungi din plastic, scutece, șervețele umede, jucării etc. Pe lângă aceste obiecte, rețeaua de canalizare mai este agresată de uleiuri, grăsimi, substanțe chimice, toate ducând la blocaje ale rețelei de conducte, stațiilor de pompare precum și la perturbarea proceselor de epurare.

Mergând pe ”firul apei”, elevii au aflat despre modul în care sunt extrase grăsimile, cum bacteriile consumă reziduurile organice și cum nămolul rezultat devine sursă de energie electică și termică.

În cadrul lucrărilor de modernizare executate din fonduri europene cât și a contribuției financiare a ”Apă Canal”, în 2008 au fost pusă în funcțiune o linie de transformare a biogazului rezultat din fermentarea nămolului, în energie electrică și agent termic prin intermediul a două motoare Guascor de câte 300 KW / oră.

Această ”energie verde” reduce cu până la 35 % valoarea facturilor de electricitate și gaz metan aferente Stației de epurare. Mai important decât acest aspect este impactul pozitiv pe care energiile regenerabile utilizate le au asupra mediului înconjurător.

La finalul vizitei, elevii rășinăreni au fost premiați cu diferite obiecte de uz școlar oferite de Comisia Europeană.

”Săptămâna verde” a fost organizată pentru al patrulea an consecutiv de ”Apă Canal” SA Sibiu, aplicația operatorului regional de servicii de apă și canalizare fiind selectată, în acest an, de Comisia Europeană alături de alte două proiecte din România.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.