Telecabina de la Bâlea rămâne ÎNCHISĂ. Primele concluzii după accident (VIDEO)

Știri de Sibiu, 31.05.2017

Telecabina de la Bâlea rămâne închisă pe perioada mini-vacanței de Rusalii, până la finalizarea rapoartelor privind cauza accidentului de duminică, spune prefectul de Sibiu Lucian Radu. Mai multe instituții verifică circumstanțele în care s-a produs accidentul grav de Balea Lac și Balea Cascadă soldat cu rănirea a șase persoane- turisti romani si straini, precum și a unui angajat al firmei care asigură transportul pe cablu în Munții Făgăraș.

Citeste si: Firma care administrează telecabina de la Bâlea, amendată de OPC

Specialiștii merg pe două variante ce ar fi putut sta la baza accidentului, potrivit informării transmisă de reprezentanții ISCIR Prefecturii Sibiu.

”Este termenul destul de scurt pentru a se putea finaliza anumite rapoarte. Telecabina este oprită în continuare. Una din cele patru instituții implicate în control, respectiv Protectia Consumatorului, a dat un aviz contravențional. (…) În ce privește ISCIR-ul, în informare se menționează că au fost două probleme: una de natură tehnică- defecțiune la calculatorul de procesat instalații, și a doua de natură umană- franarea manuală nu a fost activată la timp, probabil”, a precizat miercuri, în conferință de presă, prefectul Lucian Radu.

Controalele de la Balea  au început la dispoziția prefectului de Sibiu și se fac de catre  Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu și Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu.

ITM- unul dintre răniți – angajatul firmei de cablu

Potrivit ITM Sibiu, verificarea pe linia siguranței și securității în muncă este încă în derulare, cu atât mai mult cu cât unul dintre răniți este chiar angajatul societatii care administreaza telecabina și care se afla alaturi de turisti.

”Noi încă nu am închis acest control, este încă în desfășurare. Ce pot să spun este ca nu au rezultat deficiente pana in momentul de față…Urmează ca o comisie din cadrul firmei să facă cercetarea evenimentului produs, având în vedere faptul ca luni dimineața am primit o înștiințare din partea firmei cu privire la un accidentat, angajat al firmei, care, în postura de insotitor al telecabinei, a fost accidentat”, a declarat Remus Furtună, inspector șef adjunct al ITM Sibiu.

Singurul lucru cert pana in acest moment este ca inspectorii OPC au considerat serviciile oferite de firma de transport pe cablu ca nefiind conforme, motiv pentru care s-a dat o amendă de 5 mii lei.

Sase turisti romani si straini au fost raniți duminică, printre care si copii,  in urma accidentului produs la telecabine.

Pentru evacuarea oamenilor si asistarea ranitilor, la Sibiu s-a activat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.  S-a actionat cu echipaje de la ISU Sibiu, Ambulanta Sibiu, salvatori montani, masini si angajati ai Jandarmeriei Sibiu ,precum și un elicopter SMURD.

Traseul dintre Balea Lac si Balea Cascadă, pe Transfăgărășan, este inchis traficului rutier.

Șir de accidente grave la Balea…

Accidentele de la telecabina din Muntii Făgăraș s-au tinut lanț în ultimii ani, cele mai grave fiind cele in care au fost implicati chiar angajati ai firmei ce administreaza transportul pe cablu.

Ultimul accident grav a avut loc in august 2016, cand un tanar de  19 ani, care făcea lucrări de întreţinere la telecabina de la Bâlea Lac, a căzut în gol de la înălţime și s-a izbit de stalpi.

Un barbat in varsta varsta de 32 de ani, angajat al aceleiaşi firme, a murit în februarie 2013 la spital după ce a cazut de pe Telecabină, în timp ce curăţa zăpada.

În 2012, tot un angajat al firmei de cablu de la Bâlea a murit la doar 19 ani după ce s-a intoxicat cu o substanţă folosită la curăţarea cablurilor, în hala telecabinei.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Răspunsuri

  1. […] Citeste si: Telecabina de la Bâlea rămâne ÎNCHISĂ. Primele concluzii după accident (VIDEO) […]

  2. […] Citeste si: Telecabina de la Bâlea rămâne ÎNCHISĂ. Primele concluzii după accident (VIDEO) […]