ADR Centru: Finanțare nerambursabilă de 178 mil. euro pentru orașe

Știri de Sibiu, 31.07.2017

Sibiul, alături de alte cinci municipii din Regiunea Centru, poate aceesa fonduri europene substanțiale pentru dezvoltarea orașului în următorul an. ADR Centru anunță că cele șase orașe au la dispoziție 16 luni și aproximativ 178 milioane euro fonduri nerambursabile.

Proiectele prin care se pot cere fonduri de către primăriile Alba Iulia, Brașov, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Sibiu și Târgu Mureș se pot depune în perioada 21 august 2017 — 31 decembrie 2018, prin Axa prioritară 4 a Programului Operațional Regional 2014-2020.

Pentru a putea accesa fondurile , autoritatile sunt condiționate de elaborarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană și un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă și un plan de investiții.

Pentru obținerea banilor europeni,  la finalul lunii iulie Consiliul Local Sibiu a aprobat  Proiectul de hotărâre privind aprobarea Strategiei de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Sibiu 2015-2023.

O altă condiție impusă de ghid pentru a putea solicita finanțare este ca proiectele depuse să fie combinate pe cele 4 obiective tematice, municipiile selectând domeniile relevante pentru dezvoltarea orașului.

”În acest sens, proiectele trebuie să urmărească o economie cu emisii reduse de carbon; conservarea și protecția mediului și promovarea utilizării eficiente a resurselor; promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei și a discriminării și investiții în educație; formare și formare profesională pentru competențe și învățare pe tot parcursul vieții. Municipiile au posibilitatea să își stabilească domeniile pe care intenționează să le dezvolte, din cele cinci obiective specifice aferente Axei prioritare 4, obiectivul de mobilitate urbană durabilă fiind obligatoriu pentru municipii, iar celelalte sunt opționale. Obiectivele care nu sunt obligatorii pot fi negociate între municipii, la nivel regional, dacă vor să cedeze în integralitate alocările pentru celelalte obiective specifice pe care nu doresc să depună fișe”, se mai arata in comunicatul transmis luni de ADR Centru.

De asemenea, pe lângă SIDU, municipiile mai au nevoie și de un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), în special pentru obținerea finanțării pe prioritatea de investiții 4.1 — mobilitate urbană, care are o alocare de 80% din Axa Prioritară 4.

Pe lângă aceste documente strategice este necesară și elaborarea unui plan de investiții, denumit Document Justificativ pentru FESI 2014-2020, care cuprinde modul de implementare a SIDU și lista proiectelor prioritare care vor fi finanțate prin intermediul Axei prioritare 4 a POR 2014-2020.

FINANȚARE:

4.1 — Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă — mobilitate urbană.

Alocare la nivelul Regiunii Centru: 143,40 milioane euro

Valoarea minimă eligibilă/proiect: 1.000.000 euro;

Valoarea maximă eligibilă/proiect: 20.000.000 euro;

4.2 — Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului

Alocare la nivelul Regiunii Centru: 15,93 milioane euro

Valoarea minimă eligibilă/proiect: 100.000 euro;

Valoarea maximă totală/proiect: 5.000.000 euro.

4.3 — Oferirea de sprijin pentru regenerarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale

Alocare la nivelul Regiunii Centru: 8,13 milioane euro

Valoarea minimă eligibilă/proiect: 100.000 euro;

Valoarea maximă totală/proiect: 5.000.000 euro;

4.4 Creșterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educație timpurie și sprijinirea participării părinților pe piața forței de muncă — creșe și grădinițe

Alocare la nivelul Regiunii Centru: 7,32 milioane euro

Valoarea minimă eligibilă/proiect: 100.000 euro;

Valoarea maximă eligibilă/proiect: 6.700.000 euro, nu se va depăși echivalentul a 30 mil. lei

4.5 Creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă — licee tehnologice

Alocare la nivelul Regiunii Centru: 3,06 milioane euro

Valoarea minimă eligibilă/proiect: 100.000 euro;

Valoarea maximă eligibilă/proiect: 6.700.000 euro, nu se va depăși echivalentul a 30 mil. lei
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.