Brantner renunță la contractul URIAȘ pentru stațiile de deșeuri din Șura Mică și Cisnădie

Știri de Sibiu, 31.10.2017

Scandalul gunoaielor se intensifică la Sibiu, urmare a nemulțumirii operatorilor economici față de tarifele practicate, politica de salubritate a județului urmând să se facă, cel mai probail, din sala de judecată. Asocierea de firme Brantner a notificat Acociația ADI ECO, care gestionează proiectul de management integrat în Sibiu, asupra deciziei de încetare a contractului în valoare de aproximativ 16 milioane de euro pentru operarea stației de sortare și compostare Sura Mică și a stației de sortare Cisnădie.

Potrivit informării transmisă ADI ECO Sibiu, Asocierea SC Brantner Environment SRL- SC Schuster&CO Ecologic SRL- CS Brantner Servicii Ecologice SRL a depus ”un preaviz de încetare a Contratului de delegare începând cu data de 1o noiembrie”, situație care a impus luni, 30 octombrie, întrunirea AGA a ADI ECO.

Asocierea SC Brantner motivează decizia de renunțare la contractul de salubritate prin ”imposibilitatea restabilirii echilibrului contractual”.

Potrivit informării adresate acționarilor ADI ECO, Asocierea SC Brantner a solicitat în luna martie 2017 ”restabiliarea echilibrului contractual prin majorarea de tarif, pentru activitatea de sortare de la tariful de 157,45 lei pe tonă fară TVA, fie la 735,00 lei pe tonă, tarif raportat de delegat la cantitatile reale intrate in statie, fie la tariful de 850,00 lei pe tona fara TVA raporatt atat la cantitățile reale intrate în stație cât și la investitiile suplimentare considerate de operator ca fiind absolut necesare pentru eficientizarea activității”.

Cerere de majorare a tarifelor a fost considerata ”nelegală” de ADI ECO, care a invocat, la randul sau, procentul limită de 2% pentru acceptarea majorarii de tarife, potrivit contractului.

Situația limită în care sunt puse autoritățile sibiene poate avea soluționare doar în instanță, potrivit reprezentanților ADI ECO.

”Oricare dintre cele două situații (…) de reziliere vor genera, în mod evident, un litigiu între ADI Eco Sibiu și Asocierea Brantner, disputa urmând a fi tranșată printr-o hotărâre judecătorească definitivă , hotărâre ce ar putea da naștere unor interpretări de ordin obiectiv. Având în vedere noul preaviz al operatorului de încetare a contractului, analizând raporatele de inspectie si monitorizare și avizele de rectificare emise până în prezent, precum și intenția clară a operatorului de denunțare a contractului de delegare, se impune analizarea în detaliu a situației create și stabiliare măsurilor care urmează a fi întreprinse”, potrivit informării realizată de Claudia Iordănescu, directorul executiv ADI ECO.

Asocierea de firme S.C. Brantner Environment S.R.L. – S.C. Schuster & Co Ecologic S.R.L. – S.C. Brantner Servicii Ecologice S.R.L a câştigat contractul de concesionare a activității de operare a stației de sortare și compostare din Șura Mică și a Stației de sortare a deseurilor din Cisnădie în luna mai 2016, în urma deliberării situaţiei in instanţă,  procesul de selectie fiind contestat.

Contractul, în valoarea de 74.440.038 lei fără TVA, a fost atribuit prin licitaţie publică, pentru o perioadă de 10 ani, criteriul de selecţie fiind preţul cel mai mic. Procedurile de licitaţie au fost deschise in august 2015, cu o valoare estimată a contractului de 99.149.129 lei (fără TVA).

Situatia denunțării contractului a fost analizată în sedinta AGA a ADI ECO  din data de 30 octombrie.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.