Episcopul Christoph Klein, declarat Cetățean de Onoare al Județului Sibiu

Știri de Sibiu, 29.11.2017

Christoph Klein, episcopul Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România în perioada 1990-2010, a primit miercuri titlul de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu ”pentru contributia deosebită la promovarea prestigiului judetului Sibiu, precum și pentru bogata activitate ecumenică, științifică și publicistică”.

Distincția i-a fost înmânată celui de-al 35-lea episcop al Bisericii Evanghelice în ședința solemnă a Consiliului Județean (CJ) Sibiu deciată Zilei Naționale a României.

Laudațio a fost rostit de consilierul FDGR Friedrich Gunesch, colaborator al episcopului Klein timp de 20 de ani din funcția de secretar general al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C. A.

”Acum cateva zile am sarbatorit împreună aniversarea de 80 de ani și eu, personal, am avut onoarea de-a sluji sub conducerea acestei personalități 20 de ani.(…) Ca episcop a deținut funcția timp de 20 de ani, din 1990 pana în 2010.(…) După perioada totalitară, când numrăul credincioșilor acestei biserici a scăzut în 1990 la o cincime, episcolup Christoph Klein și-a propus ca oboiectiv principal reorganizarea și fundamentare Bisericii pe o nouă structură. (…) Restructurarea conceptuală, administrativă și juridică a bisericii constituie o însărcinare dificilă și poate fi considerată drept trecerea de la Biserica Transilvană Săsească Populară la
o Biserică Luterană a Diasporei, câteodată a extremei Diaspore în România (…) În activitatea sa pastorala si științifică, episcopul Klein promoveaza credința creștină, în confomitate cu învățătura biblica si cu Crezul bisericesc, ca temelie a vietii si a conduite credinciosilor în confruntarea cu problemele lor specifice”, a declarat Friedrich Gunesch.

La randul sau, episcopul Klein s-a declarat ”onorat” și a primit cu ”gratitudine” titlul de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu, subliniind ca distincția nu revine ”omului născut și crescut în Sibiu”, ci funcției deținută la conducerea Bisericii Evanghelice CA din România.

”Însuși faptul că mi-am petrecut aici viața fără întrerupere și fără a căuta alternativa pe care
a ales-o majoritatea etniei germane din România, ba chiar pentru că în acest oraș am învățat de mic împortanța conviețuirii în pace și prietenie între diferitele etnii și confesiuni- am avut multi si mai am priteteni români, nu ar fi un argument îndeajuns pentru un gest atât de nobil, cum este alegerea unei persoane ca Cetățean de Onoare, fiindcă și mulți alții se află în aceasta situație sau au asemenea merite. (…) Stiu ca acest gest al CJ Sibiu nu se adresează omului născut și crescut în Sibiu, ci instituției și funcției pe care o reprezintă, ambele strans legate de acest oras si de aceasta țară. Mă refer la Biserica noastra Evanghelica Luterana din Romania, cunoscuta și ca Biserica Sașilor din Româniia”, a declarat Christoph Klein după primirea distincției.

La ceremonie au participat , pe langa consilerii locali, episcopul Bisericii Evanghelice CA din România- Reinhart Guib, IPS Laurențiu – Mitropolitul Ardealului, subprefectul Marian Crăciun și primarul Sibiului, Astrid Fodor.

Figură marcantă a Bisericii Evanghelice CA din România, la carma careia s-a aflat timp de 20 de ani, Christoph Klein este membru de onoare al Academiei Române din 2016 și detinător al
Ordinului național Pentru Merit în grad de Mare Ofițer „pentru slujirea cu cinste, evlavie și dragoste de oameni a cuvântului lui Dumnezeu”.

În urma cu șapte ani s-a retras de la conducerea Bisericii Evanghelice CA din Romania, pastrorul pastorului Reinhart Guib fiind ales succesorul.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.