Acces gratuit în Muzeul Astra de 1 Decembrie. Petrecere la ”pomana porcului”!

Știri de Sibiu, 30.11.2017

Sibienii și turistii care aleg să petreacă de Ziua Națională în Sibiu se bucură de acces gratuit în incinta Muzeului Astra vineri, 1 Decembrie. În minivacanță, gurmanzii sunt așteptați în Muzeul Astra să deguste preaparate din pește, produse tradiționale preparate de localnicii din Loamneș, județul Sibiu, și să participe la mult-așteptata ”pomană a porcului”.

”Vineri, de 1 decembrie, Ziua Națională a României, dar și în acest sfârșit de săptămână, respectiv 2-3 decembrie, Muzeul ASTRA va funcționa sub program normal. De asemenea, de 1 decembrie intrarea va fi gratuită în Muzeu”, anunță CNM Astra.

Tot de Ziua Națională, la Muzeul Astra din Sibiu începe să se creeze cel mai lung tricolor, la care vizitatorii isi vor putea aduce contributia.

Citeste si: De 1 Decembrie, cel mai lung tricolor se brodează la Muzeul Astra

Pentru vizitatorii care respectă Postul Crăciunului, în muzeu se prepara in continuare, după rețete tradiționale, mancare de peste. În ziele de 1 și pe 2 decembrie, pescarii lipoveni din satul Mila 23 din Delta Dunării sosiți la Sibiu vor pregăti borș de pește și pește prăjit ca pe baltă în cadrul unor ateliere culinare organizate în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Cherhanaua din Mahmudia.

Un eveniment extrem de așteptat de gurmanzi se va organiza vineri, 1 decembrie, la Cârciuma din Bătrâni din Muzeul în Aer Liber. Începând cu ora 12,00, publicul va putea asista la tăierea, pârlirea, curățarea și tranșarea porcului, dar și la prepararea bucatelor tradiționale (cârnați, slănină, tobă, caltaboș).

După pregatirea carnii, se va servi ,,pomana porcului’’ cu mămăliguță și murături, dar și preparatele la ceaun, cum sunt tochitura de porc sau ciorba.

Răsfațul culinar continuă sâmbătă, 2 decembrie, cu evenimentul Tradiții și Cultură Gastronomică din Țara Secașelor, la care participă comunitatea din localitatea Loamneș.
Acțiunea va avea loc la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, între orele 11.00-16.00. Aici se vor face degustări de lichiu cu varză și ceapă și iahnie de fasole cu cârnați.

Duminică, 3 decembrie, se organizează Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor. Datini şi obiceiuri de iarnă. Ediţia a XI-a a Festivalului este organizată şi în acest an la Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” şi la Centrul Cultural Memorial Dr. Ghe. Telea Bologa din localitatea Nou Român, jud. Sibiu. Colindătorilor de la Şcoala de Arte şi Meserii “Ilie Micu” din Sibiu li se vor alătura membri ai comunităţilor din Nou Român şi Arpaşu de Sus.

În spiritul apropierii sărbătorilor de iarnă, în această minivacanță Galeriile de Arta Populară din Pavilionul Muzeal Multicultural și-au pregatit oferta pentru sarbatori. Vizitatorii pot opta aici pentru cadouri inspirate din traditiile satului românesc, obiecte unicat la care detaliile fac diferenta, cum sunt decoratiunile pentru pomul de Craciun din paie, panusi de porumb, port popular si sosete de lana, oale de sarmale, cani pentru vin fiert, fete de masa si stregare, jucarii ecologice.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.