Cîmpean: Consilierii PSD deschid gura fără să se informeze. Nu las CJ-ul cu DNA-ul la ușă! (VIDEO)

Știri de Sibiu, 30.01.2018

Președinta Consiliului Județean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean, consideră inițiativa PSD Sibiu de schimbare a sa din funcție drept un proiect ”vizionar” și ”politicianist”. La finalul ședinței CJ Sibiu de marți, în cadrul căreia proiectul de hotarare a fost respins, Cîmpean le-a recomandat social democraților să se informeze pe viitor, înainte să ”deschidă gura” și a precizat că principalul său scop in mandat este să nu lase administrația județeană ”cu DNA-ul la ușă”, spre deosebire de predecesorul său de la PSD.

In debutul conferinței de presă susținută marti, Cîmpean i-a ironizat pe consilierii PSD pe motiv că proiectul privind destituirea sa a fost primul inițiat de PSD Sibiu in cele 18 luni de mandat.

Citeste si: Proiectul de schimbare din functie a Danielei Cimpean , RESPINS

”Este incurajator faptul că, după 18 luni de cand au castigat acest mandat, domnii consilieri PSD au aflat că pot și au dreptul să facă proiecte de hotărâre. Este primul proiect inițiat de grupul de consilieri PSD, cel prin care s-a solicitat demiterea președintelui CJ Sibiu. Foarte bine! Păcat este insă, că acești oameni, care dețin o treime din voturile celor care s-au prezentat la vot, sunt total lipsiti de inspiratie in demersurile pe care le fac și, în lipsă de inspirație, nu aleg altceva decât să copieze modelul PSD Bucuresti si sa ceară demisii. In acest prim demers al lor, de-a dreptul vizionar, poate ar fi bine ca colegii mei din grupul PSD să mediteze asupra conceptului de democratie si responsabilitate politica. (…) Un om politic responsabil nu initiaza un astfel de proiect doar de dragul de a-și face imagine politica si de-a arata ca exista si ei pe scena politica din Sibiu. (…) Cred că acum, după ce au aflat și ei că pot să inițieze proiecte de hotărâre, pot să ne demonstreze, prin proiectele pe care îi invit sa le inițieze, ca ei au o viziune mai buna”,  a declarat Cimpean.

Președinta CJ Sibiu le-a recomandat consilierilor PSD ca pe viitor să se informeze, ”inainte să deschidă gura”.

”Am constatat in cele 18 luni de zile ca, de multe ori, în ședintele de CJ, că deschid gura fără să se informeze. S-a întâmplat și astăzi lucrul acesta și îi invit, dacă vor să fie oameni politici responsabili, ca, înainte să deschidă gura, să se informeze”, a mai spus Cimpean.

Ea a mentionat că, spre deosebire de predecesorul său- Ioan Cindrea, nu vrea să lase Consiliul cu DNA-ul la ușă sau să genereze cheltuieli suplimentare pentru CJ.

”Mi-am propus, ca la momentul in care părăsesc acest post, să nu-i las cu DNA-ul la ușă, să nu îi las să plătească sume de bani cum a trebuit să plătim pentru demersuri care au fost făcute de pe poziții de superioritate. Si mă refer la banii pe care a trebuit sa-i platim pentru lucrari suplimentare facute la drumul Sadu-Sădurel pentru care CJ, sub conduecre PSD, a ales sa nu le achite pentru ca așa vroia el. Am fost actionati in instanță și dobânzile pe care a trebuit să le plătim au fost de 1,8 mil. lei la un cunatum suplimentar de 5 mil. lei”, a sustinut Daniela Cimpean.

Preț de aproximativ o ora, președinta CJ Sibiu a demontat parte din acuzatiile lansate public de PSD Sibiu inainte de dezbaterea in plen a proiectului de demitere.

Intrebată dacă demersul PSD a generat un moment de refleție la cele semnalate, Cimpean a raspuns. ”Nu am nimic să îmi reproșez in relația cu consilierii PSD Sibiu”.

Grupul de consilieri PSD a cerut schimbarea din functie a presedintei CJ Sibiu motivand incapacitatea de-a iniția proiecte sustenabile pentru judet, încalcarea legii în privința cheltuielilor legate de deplasarile in strainatate, ignorarea grupului PSD Sibiu , ”omiterea consultărilor grupului” sau lipsa de transparență a organizarii concursului pentru desemnarea secretarului județului.

Citeste si: PSD Sibiu a demarat procedura de demitere a presedintei CJ Sibiu (VIDEO)

Proiectul PSD Sibiu a fost respins nefiind intrunite doua treimi din totalul voturilor consilierilor județeni. Din totalul celor 20 de voturi exprimate, 12 au fost pentru destituire iar 8 impotrivă. Grupul PNL s-a abtinut de la vot.

 

Redăm argumentele anti PSD prezentate pe puncte de Daniela Cimpean în conferința de presă:

”- Legea salarizării a fost aplicată cumpătat si cu „viziunea” efectelor guvernării iresponsabile a PSD. Impactul asupra bugetului consiliului județean este însă extrem de dificil de gestionat în condițiile în care cresc cheltuielile cu personalul cu 27.890.000 lei iar veniturile de la bugetul național scad cu 47.696.000 lei. Rezultă un minus de 75.5586.000 lei, respectiv 36% față de veniturile de la bugetul de stat pentru anul trecut, care s-au situat la cifra de 208.475.000 lei.
– Pentru ca am fost cumpătați și responsabili în cheltuiala banului public, am reușit să reducem cheltuielile proprii, de la bunuri și servicii, de la 5.018.000 lei, cât erau în anul 2015, sub conducere PSD, la 2.107.000 lei, deci cu mai mult de 50%.E adevărat ca atunci când am intervenit pe drumurile județene am ales să efectuăm covoare asfaltice (peste 73 de kilometri de drumuri județene) la un cost de 280.000 lei/km si de o calitate net superioară, în detrimentul tratamentului dublu bituminos(folosit de conducerea PSD) care, cel puțin pe drumul DC 33 Ighiș-Zlagna-DJ141 a ajuns la un cost final de 316.500 lei/km.Câteva exemple de tronsoane cu noi covoare asfaltice în ultimul an sunt: Tilișca-Jina, Sadu-Tocile, Avrig-Poiana Neamțului sau  Daia-Nou, porțiuni din DJ 105 J Porumbacu de Sus.Exemplele pot continua,însă sa privești în trecut ajută doar pentru a nu repeta greșeli.

Privind spre viitor,vreau să-i liniștesc pe sibieni si sa le spun ca nu e nevoie sa mai așteptamîncă un an jumătate pana PSD Sibiu va veni cu un proiect pentru sibieni și că, în ciuda condițiilor de restriște bugetara, investițiile in județ vor continua:

– Consiliul Județean Sibiu a semnat anul trecut contracte de finanțare ce aduc venituri din fonduri nerambursabile cu o valoare totala de peste 50 milioane euro (in condițiile in care bugetul de venituri al anului trecut a fost de 63.5  milioane euro) pentru proiecte aprobate în cadrul POR și PNDL, destinate unor proiecte de infrastructură rutieră, precum reabilitarea drumului județean DJ 141 Mediaș-Bârghiș”, refacere pod Săsăuș, dar și pentru proiecte ca „Reabilitarea, modernizare și echiparea secției clinice de neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu”. Chiar în următoarele  zile vom semna si alte contracte de finanțare nerambursabilă si vă vom informa ca deobicei. 

– Opțiunea de a rezolva probleme punctuale prin fonduri europene este și motivul pentru care nu am cheltuit banii bugetați anul trecut pentru actualizarea strategiei de dezvoltare durabilă a județului. Încadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă am identificat o linie de finanțare pe care vom putea aplica cu un proiect de actualizare a strategiei. Din motive ce nu țin de noi, linia trebuia să fie lansată anul trecut, dar s-a amânat pentru martie, acest an.  

-În ceea ce privește vreo lipsă a mea de interes pentru calitatea serviciilor medicale, consider ca pașiiconcreți pentru proiectul unui nou spital județean, respectiv dobândireaproprietății terenului si pregătirea studiilor de bază necesare dau un răspuns mai clar decât o mie de cuvinte. Spun colegii din PSD că ideea a demarat in 2006 însă nu pot indica nici măcar un pas pe care sa-l fi făcut ei pentru punerea în practică. Din contra, au încercat blocarea proiectului prin invocarea faptului ca terenul obținut în 2016 de consiliul județeannu este bun.

Va anunț că terenul este bun conform unui studiu privind condițiile de mediu (apa, aer sol) și a efectelor acestora asupra sănătății umane, realizat de specialiști, studiu  care va fi prezentat într-o viitoare conferința de presă. În ședința de azi au fost aprobate hărțile strategice de zgomot ale R.A. Aeroportul Internațional Sibiu care arată că nu se impun măsuri pentru reducerea zgomotelor emise de aeroport. Până la construirea unui nou spital, ne îngrijim de cel existent, de menținerea lui in bună stare si de creșterea calității serviciilor. Tocmai de aceea, unele lucruri se vor schimba în spital. Secții care aveau grad de ocupare  sub 30%  și care existau doar ca să fie cineva șef, vor deveni compartimente si locurile astfel eliberate se vor transfera spre secții precum oncologie, care au ocupare de peste 100%.

O noutate este și faptul că în anexa la contractul de muncă pentru șefii de secțiiam introdus indicatori de performanță a managementului secției, pe care trebuie să îi respecte, printre care o rată cât mai scăzută a infecțiilor asociate actului medical, pe secția lor. Dacă în timp de 12 luni nu își îndeplinesc indicatorii din motive imputabile lor, contractul se poate rezilia. În acest fel încurajăm o bună gospodărire în interiorul fiecărei secții, pentru că multe probleme din spital se pot rezolva fără cheltuieli majore, printr-o administrare mai atentă realizată de șefii de secție

– În privința consilierilor, nu cred in conducătorul care se pricepe la toate, care este singurul „vizionar”. Nu am devenit proprietara sau stăpâna județului Sibiu, nu doresc sa duc la îndeplinire dorințele sau viziunile mele personale, ci dorințele cât mai multor sibieni. Din acest motiv NU iau decizii de una singură si mă bazez in ceea ce fac pe profesioniști de cât mai bună calitate. Poate la Teleorman, sau din păcate în actuala guvernare la București, avem încă politicieni care cred ca le știu pe toate și nu au nevoie in jurul lor decât de cei care le cântă în strună. Însă eu lucrez împreuna cu profesioniști – precum consilierii din cabinet, angajații din consiliu sau administratorul public al județului. Aceștia ocupă poziții conform organigramei votate inclusiv de PSD si nu reprezintă vreo situație speciala in județul Sibiu. Chiar președintele PSD a avut același număr de consilieri personali, singura diferență este că în timp ce președintele PSD a considerat căare nevoie de două secretare siun șofer, eu am considerat că am nevoie de consilierea unor specialiști, care să acopere activități in domenii în care nu existau angajați in consiliu, cu rezultate remarcabile în activitatea profesională, rezultate recunoscute inclusiv de foruri internaționale. CV-urile lor au fost făcute publice prin intermediul presei locale.

-In ceea ce privește „însușirea” de proiecte,  dacă e sa vorbim  de PNGD (Planul Național de Gestiunea Deșeurilor), vreau să reamintesc câteva lucruri: în forma in care fusese publicat inițial, ar fi produs o cheltuială majorăjudețului Sibiu, ca si altor județe. Profesioniștii din ADI ECO si din consiliul județean au redactat documente tehnice, în care solicitau și motivau schimbarea acestui document. Dacă ar fi primat influența PSD Sibiu, planul s-ar fi schimbat doar cu o stație TMB în plus la Sibiu. În realitate, planul a fost schimbat pentru 25 de județe în urma faptului că am trimis argumente tehnice, iarcei din minister au realizat că se aflau în eroare.

-In ceea ce privește consultarea consilierilor PSD, pare din nou că ne desparte viziunea pe care o avem despre politică.

În Consiliul Județean Sibiu, toate proiectele de hotărâre sunt analizate și discutate în cadrul comisiilor din care consilierii PSD fac parte și în cadrul cărora pot exprima puncte de vedere, pot cere modificări, si votează,avizând favorabil sau nu acel proiect. Acest fel de funcționare este stabilit prin lege. „Consultări de taină” nu au avut loc si nici nu vor avea loc în mandatul meu. Hotărârile de consiliu sunt duse la îndeplinirefărăînțelegeri bazate pe interese personale sau de partid. Sper ca până la următoarele alegeri PSD va face si altceva in județdecâtconferințe de presă în care sa saboteze proiecte sau sa ceară demisii. Sunt convinsă că pot face și propuneri constructive, nu ca cea de azi, de „demolare”, după care alții trebuie sa facă propuneri pentru mai bine. Sunt convinsă ca oamenii de valoare din PSD Sibiu nu vor mai urma mult timp modelul Teleorman, și vor participa la dezvoltarea județului, indiferent daca sunt la putere sau în opoziție. Până la urma, sibienii ar trebuie sa ne voteze pentru ceea ce am făcutsi nu pentru ceea ce am demolat”, semnat Daniela Cîmpean.

 

 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Citeste si Cîmpean: Consilierii PSD deschid gura fără să se informeze. Nu las CJ-ul cu DNA-ul la ușă! (VIDEO) […]