Cluburile sportive din Sibiu, strigăt disperat către Primărie: Construiți un complex sportiv!

Știri de Sibiu, 16.02.2018

Lipsa spațiilor din Sibiu pentru pregătirea sportivilor și acapararea Sălii Polivalente Transilvania de agenda culturală a județului afectează grav pregătirea fizică a echipelor cu performanță și a copiilor, motiv pentru care cele mai mari cluburi, susținute de  Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Sibiu, au lansat vineri o scrisoare deschisă prin care cer implicarea de urgență a Primăriei Sibiu. Semnatarii scrisorii solicită  construirea unui centru cultural în oraș, transformarea unor spații dezafectate încu săli de spectacole și ridicarea unui complex sportiv, pentru a face față nevoilor orașului.

În memoriul public, se atrage atenția asupra condițiilor inproprii în care se face sportul de performanță în Sibiu, cauza principală fiind închirierii Sălii Transilvania pentru activități culturale sau comerciale.

”Municipiul Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană în anul 2007, iar în tot acest timp scurs de atunci, 10 ani, nu s-au făcut investiții majore într-o sală de spectacole a municipalității care să permită organizarea de concerte, spectacole de divertisment ale instituțiilor culturale sau de învățământ, festivaluri tematice, expoziţii şi târguri. În lipsa acestor spații dedicate culturii și artelor, multe dintre evenimentele enumerate mai sus au fost organizate în Sala Polivalentă Transilvania aflată în administrarea Consiliului Județean Sibiu. Foarte multe dintre aceste evenimente culturale au afectat pregătirea și desfășurarea meciurilor în competiții oficiale naționale și internaționale ale echipelor sportive de seniori care reprezintă municipiul nostru. Astfel, echipele care reprezintă Sibiul în primele ligi naţionale nu au avut poziții de antrenament timp de peste 3 săptămâni în plin sezon competițional, s-au antrenat în săli improprii din municipiu şi au fost chiar nevoite să ceară voie să se antreneze în săli din alte judeţe. De asemenea, meciuri oficiale au fost mutate în alte localități deoarece Sala Transilvania a fost ocupată, aceste situații perpetue le-au afectat performanțele sportive”, se menționează în textul scrisorii deschise.

”Disfuncționalitățile majore” existente în Sibiu sunt enumerate în textul scrisorii, la care se adauga o listă de investiții necesară pentru oraș.

Scrisoarea deschisă adresata primarului Astrid Fodor și consilierilor locali este susținută de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Sibiu. Club Sportiv Handbal Club Sibiu, Club Sportiv Scolar “Soimii”, Club Sportiv Scolar Sibiu, Asociatia fanilor CSU Sibiu “Al 6-lea jucator”, CS Societatea de Patinaj Sibiu, Asociatia Club Sportiv Comunitar, Club Sportiv Kudokai full-contact, Miado’s Judo Club Sibiu, Asociatia Club Sportiv Hirsch Sibiu, Club Sportiv Municipal Sibiu, Asociatia Club Sportiv Alpha Sport Team, Asociatia Club Sportiv de rugby Sibiu, Club Sportiv P.U.M.A. Sibiu și Club Sportiv CAB Sport.

Scrisoare deschisă
Stimată doamnă Primar,

Stimată doamnă Administrator

Stimați doamne și domni consilieri/șefi servicii

Cluburile şi asociaţiile sportive din Sibiu vă aduc la cunoștință unele disfuncționalități majore în domenii de mare interes pentru publicul larg, după cum urmează:
Municipiul Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană în anul 2007, iar în tot acest timp scurs de atunci, 10 ani, nu s-au făcut investiții majore într-o sală de spectacole a municipalității care să permită organizarea de concerte, spectacole de divertisment ale instituțiilor culturale sau de învățământ, festivaluri tematice, expoziţii şi târguri etc.
În lipsa acestor spații dedicate culturii și artelor, multe dintre evenimentele enumerate mai sus au fost organizate în Sala Polivalentă Transilvania aflată în administrarea Consiliului Județean Sibiu. Foarte multe dintre aceste evenimente culturale au afectat pregătirea și desfășurarea meciurilor în competiții oficiale naționale și internaționale ale echipelor sportive de seniori care reprezintă municipiul nostru. Astfel, echipele care reprezintă Sibiul în primele ligi naţionale nu au avut poziții de antrenament timp de peste 3 săptămâni în plin sezon competițional, s-au antrenat în săli improprii din municipiu şi au fost chiar nevoite să ceară voie să se antreneze în săli din alte judeţe. De asemenea, meciuri oficiale au fost mutate în alte localități deoarece Sala Transilvania a fost ocupată, aceste situații perpetue le-au afectat performanțele sportive.
O altă problemă cu care se confruntă comunitatea locală și mai ales copiii și adolescenții care practică sau doresc să practice sportul este lipsa spațiilor adecvate pentru aceste activități. Cluburile și școlile sportive dețin puține spații adecvate (săli de sport, terenuri în aer liber), iar acestea sunt suprasolicitate. Unele dintre aceste cluburi sportive nu dețin deloc săli de antrenament și își desfășoară activitatea în spații necorespunzătoare, cum ar fi terenuri sub- sau supradimensionate, suprafață de joc necorespunzătoare care prezintă riscuri de accidentări, vestiare și grupuri sanitare insalubre, iluminat precar, temperaturi nepotrivite. Totodată, meciurile oficiale pe care echipele de juniori le dispută se desfășoară deseori în aceleași condiții prezentate mai sus. Toate acestea conduc la renunțarea la sportul de performanță a multor copii și adolescenți sibieni și la performanțe modeste ale echipelor sibiene pe plan național.
În această situație se află copiii și adolescenții sibieni școlarizați în municipiu, aproximativ 600 de practicanți ai baschetului înscrişi oficial la cluburile de juniori, 900 de practicanți ai handbalului și încă pe atâți copii și adolescenți practicanți ai altor sporturi de echipă (fotbal, volei, rugby) sau a sporturilor individuale.
Ne dorim ca atât evenimentele culturale cât și cele sportive să fie organizate în spații adecvate, cu dotări potrivite acțiunilor, iar activitatea grupurilor culturale și a echipelor sportive să nu mai aibă de suferit din cauza lipsei acestor spații.

Prin urmare, pentru a susține corespunzător – în plus față de finanțările generoase din partea municipalității – atât viața culturală cât și activitățile sportive de performanță și de masă din municipiul nostru și aducerea acestor activități la nivelul pe care îl merită atât actorii principali, artiști și sportivi, cât și publicul
vă solicităm:
soluționarea acestor probleme de mare interes și importanță pentru locuitorii municipiului Sibiu prin construirea de spații adecvate la standardele naționale și internaționale actuale.
Venim în sprijinul solicitării cu următoarele propuneri:
1 Construirea unui centru cultural care să cuprindă săli de repetiții și o sală de spectacole cu o capacitate de minim 2000 locuri dotată după ultimele standarde în domeniu;2 Transformarea unor spații dezafectate (foste hale de producție) în centre culturale cu săli de spectacole dotate corespunzător;3 Construirea unui complex sportiv care să cuprindă o sală polivalentă cu o capacitate de minim 4000 de locuri și cel puțin o sală de antrenamente;4 Amenajarea unor săli de sport școlare din cele existente deja la standardele impuse de competițiile jocurilor sportive din prima ligă, și/sau permiterea accesului cu prioritate echipelor sportive în intervalele orare și în zilele în care nu sunt cursuri. În sprijinul dvs, venim cu o listă de şcoli potrivite pentru aceste investiţii:- Colegiul Național “Samuel von Brukenthal” – sala are toate facilitățile necesare, dar nu se permite accesul echipelor (seniori şi juniori) pentru antrenamente sau competiții;- Colegiul Național “Octavian Goga” – aducerea la standarde de competiții a suprafaței de joc, iluminatului, panourilor și porților, vestiarelor și grupurilor sanitare;- Liceul Teoretic “Constantin Noica” – aducerea la standarde de competiții a suprafaței de joc, iluminatului, panourilor și porților, vestiarelor și grupurilor sanitare;- Școala Gimnazială Nr. 18 – aducerea la standarde de competiții a suprafaței de joc, iluminatului, panourilor și porților, vestiarelor și grupurilor sanitare;5 Amenajarea de terenuri de sport multifuncționale și/sau complexuri sportive în toate cartierele municipiului și punerea lor la dispoziția publicului, cu titlu gratuit.
Ne oferim tot sprijinul și disponibilitatea la dialog și colaborare, astfel încât aceste solicitări să poată fi soluționate în beneficiul tuturor locuitorilor municipiului Sibiu.

Prezentăm mai jos programul expoziţiilor şi târgurilor din Sala Transilvania în perioada imediat următoare: 

13-18 februarie 2018 – Târg ExpoTricoTex

21-22 februarie 2018 – CE Volei Alba Blaj

6-11 martie 2018 – Târg

13-14 martie 2018 – Târgul de cariere

Astfel, dintr-o lună, jumătate din zile sunt ocupate de târguri în Sala Transilvania.

Prezentăm mai jos situația antrenamentelor și competițiilor în sala Transilvania în anul calendaristic 2017 pentru echipele CSU Sibiu (Liga Națională de Baschet Masculin) și HC Sibiu (Divizia A handbal masculin).

Ţinem să precizăm faptul că echipa de baschet BC CSU Sibiu este cea mai longegivă echipă din România ce activează în Prima Ligă, cu două titluri la activ, iar handbalul este un sport foarte iubit în oraşul Sibiu, oraşul în care s-a jucat primul meci de handbal din România, în anul 1921.
Ianuarie 2017:10 – 11. 01. 2017  – CE Volei Alba Blaj Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 10 – 11. 01. 2017, CSU Sibiu  a susținut un meci oficial la Cluj Napoca în data de 14. 01. 2007.
24 – 25. 01. 2017  – CE Volei Alba BlajNu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 24 – 25. 01. 2017, CSU Sibiu  a susținut un meci oficial la Pitești în data de 27. 01. 2007.
Februarie 2017:27 – 28. 02. 2017  – CE Volei Alba BlajNu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 27 – 28. 02. 2017, CSU Sibiu  a susținut un meci oficial pe teren propriu cu BC Timișoara în data de 03. 03. 2007.
Martie 2017:14. – 19. 03. 2017 – Târg ExpotricotexNu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 14. – 19. 03. 2017, CSU Sibiu  a susținut un meci oficial la Pitești în data de 18. 03. 2007 și s-a antrenat câteva zile la Târgoviște, iar HC Sibiu a susținut un meci oficial pe teren propriu în data de 20. 03. 2017 cu CSU Constantin Brâncuși Târgu Jiu.
Septembrie 2017:15. – 17. 09. 2017 – Transylvanian Grand Prix Sibiu, concurs de dans sportiv Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 15. – 17. 09. 2017, HC Sibiu a susținut un meci oficial pe teren propriu în data de 18. 09. 2017, iar CSU Sibiu a susținut un meci oficial internațional în FIBA Europe cu BK Pardubice (Cehia) în data de 21. 09. 2017.
Octombrie 2017:03 – 08. 10. 2017 -Târg ExpotricotexNu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 03. – 08. 10. 2017, CSU Sibiu a susținut un meci oficial în deplasare la Oradea în data de 07. 10. 2017 pentru care s-a pregătit la Satu Mare, apoi a susținut un meci cu Steaua București pe teren propriu în data de 14. 10. 2017, HC Sibiu a susținut un meci oficial pe teren propriu cu CNE Sighișoara în data de 15. 10. 2017.
18 – 20. 10. 2017 – Cupa Școlilor ”Be cool – Play sports”Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 18. – 20. 10. 2017, HC Sibiu a susținut un meci oficial la Cluj Napoca în data de 21. 10. 2017, CSU Sibiu a susținut un meci oficial la Pitești în data de 23. 10. 2017.
30.10.2017 – Gașca ZurliNu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 23. – 30. 10. 2017, CSU Sibiu a susținut un meci oficial la Pitești în data de 03. 11. 2017, HC Sibiu a amânat un meci oficial pe teren propriu cu CSM Oradea pentru 06. 11. 2017.
Noiembrie 2017:31.10 – 05.11 – Târg ExpotricotexHC Sibiu a susținut un meci oficial la Cluj Napoca în data de 31. 10. – 05. 11. 2017, CSU Sibiu a susținut un meci oficial la Pitești în data de 03. 11. 2017, HC Sibiu a susținut meciul oficial pe teren propriu cu CSM Oradea în data de 06. 11. 2017.
20 – 26. 11. 2017 – Târg ExpotricotexNu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 20. – 26. 11. 2017, CSU Sibiu a susținut un meci oficial la Galați în data de 03. 12. 2017, HC Sibiu a susținut meciul oficial pe teren propriu la Cisnădie cu CSU Constantin Brâncuși Târgu Jiu în data de 26. 11. 2017.
27.11. – 01.12. 2017 – Festivalul Național de Folclor “Ioan Macrea”Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 20. – 26. 11. 2017, CSU Sibiu a susținut un meci oficial la Galați în data de 03. 12. 2017 pentru care s-a antrenat în localitatea Brăila, HC Sibiu a susținut meciul oficial la Reșița în data de 03. 12. 2017.”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.