Noi nemulțumiri din cauza Agendei Culturale. Scrisoare deschisă către Fodor!

Știri de Sibiu, 08.05.2018

Un grup de tineri din Sibiu, implicați în pregătirea de evenimente culturale, solicită Primăriei Sibiu transparentizarea procedurii de evaluare a proiectelor aflate pe „Agenda Culturală Sibiu 2018” pentru care s-a alocat de la bugetul local suma de 8 milioane lei.

Printr-o scrisoare deschisă adresată primarului Astrid Fodor se semnalează gravitatea data de faptul ca u este cunoscută nici acum ”componența comisiei de evaluare a proiectelor culturale pentru a verifica conformitatea cu Legea nr. 544/2001”.

Mai mult, semnatarii scrisorii atrag atenția că ”organizații care au primit finanțări considerabile, precum Asociația Administratorilor de Piețe din România, alte organizații similare sau de tip S.R.L nu se pot defini ca operatori culturali, conform criteriilor de evaluare” publicate în ghidul de finanțare.

Redăm integragral documentul:

Scrisoare deschisă către Primarul Municipiului Sibiu, în vederea transparentizării procedurii de evaluare a proiectelor aflate pe „Agenda Culturală Sibiu, 2018”

Doamnă Primar Astrid Cora Fodor,

În urma publicării rezultatelor evaluării proiectelor culturale depuse pe „Agenda Culturală Sibiu, 2018” și a modului în care sumele au fost alocate către solicitanți, am constatat următoarele probleme procedurale:

1. Până în momentul de față nu a fost făcută publică componența comisiei de evaluare a proiectelor culturale pentru a verifica conformitatea cu Legea nr. 544/2001: „Registrul de interese are caracter public, putând fi consultat de către orice persoană, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public (articolul 78 din Legea nr. 393/2004)”.

2. Cu toate că în ghidul „Agendei Culturale Sibiu, 2018” este reglementată natura juridică a solicitantului, organizații care au primit finanțări considerabile, precum Asociația Administratorilor de Piețe din România, alte organizații similare sau de tip S.R.L nu se pot defini ca operatori culturali, conform criteriilor de evaluare publicate în același ghid.

3. Nu există o limitare a numărului de proiecte cu care un solicitant poate aplica. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a primit finanțare pentru 8 proiecte. Momentan nu există nici o linie de finanțare europeană sau națională, în domeniul culturii, care să permită unui solicitant să aplice cu un număr nelimitat de proiecte. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură este listată pe „Agenda Culturală” cu 5 proiecte, la fel și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii Sibiului”.

4. Procedura contestației este confuză și eronată din punct de vedere logic, aceasta putând fi depusă doar după prima etapă a afișării rezultatelor, cea în care este publicată doar lista organizațiilor care au primit finanțare, fără cuantumul în bani arondat fiecăreia în parte. În cazul în care, după a doua etapă, cea în care se afișează și sumele pe care organizațiile câștigătoare le primesc ca finanțare, este imposibil, pentru o organizație care își consideră proiectul câștigător subfinanțat pe nedrept, să depună contestație.

5. Există o foarte slabă reprezentare a sectorului independent activ în domeniul culturii în comparație cu alți solicitanți care au un statut incert și un portofoliu de proiecte chestionabil.

6. Proiectele în domenii actuale ale culturii – arte vizuale și performative, noile media, artele digitale, educație prin cultură, etc. – sunt foarte slab reprezentate și mai toate subfinanțate. Spre exemplu, proiectul MetaOrganum a fost finanțat cu sub 15% din bugetul depus, ceea ce face imposibilă implementarea lui. Retragerea proiectului din programul ediției de anul acesta a Festivalului Internațional de Teatru din Sibiu este exclusiv decizia comisiei de evaluare a proiectelor „Agendei Culturale Sibiu, 2018”.

Este cel puţin neobişnuit să constatăm că unei sume de 5 instituții din Sibiu, Asociația Administratorilor de Piețe din România, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură din Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii Sibiului” și Arhiepiscopia Ortodoxă Română din Sibiu, le-au fost alocate 21% din valoarea tuturor celor 121 de proiecte listate pe „Agenda Culturală Sibiu, 2018”, sau, în date concrete, 1.645.000 lei din 7.968.000”.

Semnatari:
Ovidiu Daneş – Fundația DALA
Casandra Vidrighin – artist
Ramona Franț
Monika Tompos
Ștefan Radu Crețu – artist
Adrian Borfină – student
Simona Sterca – arhitect
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] graba cu care au fost alocate sumele pentru finanţările nerambursabile, iar anul acesta, într-o scrisoare deschisă puţin mediatizată (stiridesibiu.ro), reprezentanţii unui grup de operatori culturali critică […]