Prefectul Sibiului după incidentul de securitate de la AIS: Nu-mi place să ascundem deficiențele sub preș!

Știri de Sibiu, 30.05.2018

Prefectul Județului Sibiu, Adela Muntean, spune că a primit asigurări din partea autorităților sibiene și a Autorității Aeronautice Civile Române cu privire la faptul că activitatea Aeroportului Internațional Sibiu (AIS) este una sigură, mentionând însă că nu ”achiesează” la o astfel de teorie după incidentul de securitate din luna martie, pe motiv că nu-i place ”să ascundem deficinețele sub preș”.

La finalul lunii trecute, prefectul de Sibiu a tras un semnal de alarmă legat de faptul că un copil și tatăl acestuia au sărit gardul și au intrat in incinta AIS cu intenția de-a fura o mașină, chiar în prezenta militarilor NATO care au participat la exercitiul multinational de la Cincu, județul Brașov, și care au facut escala la Sibiu.

Citeste si: Incidentul de pe Aeroportul Sibiu, provocat de un copil de 12 ani. În prezenta militarilor NATO!

După o lună de informări, nimeni nu poate încă să spună cum a fost posibil incidentul și dacă senzorii amplasați pe gardul perimetral al AIS sunt funcționali, în așteptare fiind încă lămuririle cerute de la Consiliul Județean Sibiu, în subordinea căruia se află regia.

”Am interpelat autoritățile – CJ Sibiu, AACR, Poliția Transporturi.Toată lumea mi-a răspuns(…)și aștept și răspunsul Consiliului Județean Sibiu.Lumea zice că e sigur, că e în regulă și că lucrurile stau bine.Că se iau măsuri, se veghează, se îmbunătățesc procedurile. Dar, pentru că nu am un secret și dorința mea este ca în Sibiu să fie asigurate condiții(…), mie nu-mi place să ascundem deficiențele sub preș și să spunem că ce frumos e în Sibiu.(…) Nu am înteles de ce CJ Sibiu nu mi-a răspuns. Toată lumea și-a asumat și spune că lucrează și că procedurile sunt ok și că totul este în regulă.(…) Am întrebat și de senzorii gardului și de vegetație.(…) Aeroportul ne răspune și ne spune faptul că cei doi cetățeni au fost prinși la mai puțin de 500 de metri de locul specific îmbarcărilor și că e un lucru bun. Eu nu am întrebat unde au fost prinși, ci de ce au sărit gardul și dacă este normal să se întâmple. Fiecare, din punctul lui de vedere, zice că e bine. Dacă mă intrebați pe mine, eu nu achiesez la așa ceva. Nu este posibil să trecem printr-o situație de genul acela. Și-au asumat fiecare. Cât putem să facem, vom face”, a declarat prefectul Adela Muntean în conferința de presă susținută miercuri la finalul Colegiului Prefectural.

În privința problemei funcționării senzorilor din zona gardului perimetral al Aeroportului Sibiu, Muntean a lasat să se înțeleagă faptul ca situația este înca neclară.

Întrebat dacă există sensori de securitate pe gardul AIS, în baza planului de securitate al regiei, șeful IPJ Sibiu, comisarul șef Tiberiu Ivancea, a precizat și el că nu are astfel de informații pentru că planul a fost întocmit de Poliția Transporturi, chiar dacă, conform precizărilor sale, IPJ Sibiu a oferit ”consultanță” Aeroportului Sibiu în materie de pază.

”Avizarea planului de securitate a Aeroportului intră în competența Poliției Transporturi, nu ni se subordonează. Nu are ștampila IPJ Sibiu. Știu că are senzori, dar nu intră în atribuțiile oamenilor din subordinea mea să verifice Aeroportul.(…) Pot să spun că am dat consultanță și anterior și după incident. Am acordat consultanță in privința sistemului de pază, a planului de pază.(…) Am și eu o structură care se ocupă de avizarea celorlalte planuri de pază, dar care nu se ocupă de Aeroport pentru că nu intră în competența noastră”, a precizat Ivancea.

Un copil în vârstă de 12 ani și tatăl acestuia au demontat practic securitatea Aeroportului Sibiu sarind gardul fara ca senzorii să se activeze. Mai mult, cei doi au reusit sa fure de sub nasul agentilor de paza masina de patrulare a perimetrului securizat, chiar în moemntul în care pe Aeroportul Sibiu se aflau trupe NATO.

Situatia creata a fost transformata și în motiv de dispute politice locale.

Citeste si: Cîmpean:”PSD a sărit gardul!” Paralelă cu Casa Albă după incidentul de la Aeroportul Sibiu
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.