Document strategic pregătit la Sibiu privind securitatea în Zona Extinsă a Mării Negre

Știri de Sibiu, 31.05.2018

Centrul de Studii Globale din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu elaborează un document de politici strategice pe probleme de securitate, cunoscut sub denumirea de ”policy paper”, în cadrul conferinței internaționale „Emerging Importance of Wider Black Sea Area Security”. Evenimentul dedicat importanței securității zonei extinse a Mării Negre reunește la Sibiu, în perioada 1-2 iunie, aproximativ 60 de specialiști  și dimplomați din SUA, Ukraina, Turcia, Georgia și România.

Printre invitații de marcă ai reuniunii de la Sibiu se numără George Friedman, președinte Geopolitical Futures din USA și James Carafano, vice-președintele Fundației Heritage din USA.

Se vor aborda problematici diferite, de la migratie la razboiul informațional, pentru a construi o viziune strategică regională, capabilă să susțină agenda Formatului B9 și a viitorului Summit NATO din 11-12 iulie de la Bruxelles.

”Una din temele conferinței este subiectul vecinătății estice. Vor fi nu doar subiectele sof, precum migrația, ci și subiectele hard, în ceea ce privește integarea capabilităților militare. Vom avea și un panel în ceea ce privește relațiile strategice Romania -SUA și așteptăm de la experți să conlucreze eficient pentru a proiecta și identica nevoile de cooperare suplimentară. Pe de altă parte ne interezează să înțelegem și comportamentul agresiv al unor actori regionali, din zona extinsă a Mării Negre(…) Dintre subiectele pe care le vom aborda ne interesează să înțelegem cum se produce folisirea mijloacelor neconvenționale în acest spațiu, identificarea unor soluții în spectrul gestionării amenințărilor hibride, precum războiul informațional(…)și alte manevre militare care uneori sunt primejdioase”, a declarat conf. Silviu Nate.

Potrivit profesorului sibian, Centrul de Studii Globale de la Sibiu va lansa, la finalul dezbaterilor, un ”policy paper” care va contine informații și recomandari privind abordarea securitatii în zona extinsă a Mării Negre, document strategic cu valoare de recomandare.

Cadrul general de analiză a fost deja stabilit, urmând ca sâmbătă să fie stabilită forma finală a documentului în cadrul căruia se va evidentia și necesitatea sporirii vizibilității Mării Negre.

”Am identificat și se reconfirmă în baza acestor analize faptul că avem nevoie de o vizibilitate cât mai mare în spațiul analizelor pe spațiul Mării Negre. De ce? Marea Baltică și Marea Mediterană ocupă prim- planul în zona NATO și a UE iar Marea Neagră, dacă ne uităm în perioada ușor recentă, a fost neglijată nu în spațiul analizelor la nivel național, ci în spațiul analizelor marilor cancelarii”, a precizat Nate, solicitat să dezvaluie una din temele care s-ar putea regăsi în documentul cu recomandări politice pregătit la Sibiu.

Conferinta „Emerging Importance of Wider Black Sea Area Security” se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, prin Departamentul de Politică Externă, cu sprijinul Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, în baza parteneriatului academic cu Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”.

Dezbaterile se vor sustine in Aula Avram Iancu a Facultății de Litere și în sala Rectoratului, deschiderea oficiala fiind programata vineri, 1 iunie, la ora 09.00.

La eveniment și-au anunțat participarea experți și reprezentanți instituționali din cadrul Președinției României, Ministerul Afacerilor Externe prin Ambasada României în Statele Unite ale Americii, Ministerul Apărării Naționale, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, NATO HUMINT Center of Excellence (RO), Geopolitical Futures (USA), The Heritage Foundation (USA), Kathryn and Shelby Cullom Davis Institute for National Security and Foreign Policy (USA), Research Center for Regional Security (UKR), Journal of Strategic and Social Research (TR), New Strategy Center (RO), Consiliul Euro-Atlantic Român (RO), Fundația EURISC (RO), Center for Conflict Prevention and Early Warning (RO), The Middle East Political and Economic Institute (RO), GeoPolitica Magazine (RO), Taras Shevchenko National University of Kyiv (UKR), Sakarya University (TR), Mehmet Akif Ersoy University (TR), Școala Națională de Studii Politice și Administrative/SNSPA, Universitatea Babeş-Bolyai, Academia de Studii Economice din București, Universitatea București, Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.