CJ Sibiu: Rezerva bugetară, soluția de criză pentru plata salariaților DGASPC

Știri de Sibiu, 29.06.2018

Plata salariilor angajaților din centrele de asistență socială din județul Sibiu urmează să fie acoperită în luna iulie din excedentul bugetar al Consiliului Județean Sibiu, în cazul în care Guvernul nu va cuprinde în rectificarea bugetară de luna viitoare sumele necesare plății salariilor, precizează Consiliul Județean Sibiu la solicitarea StirideSibiu.ro.

Clarificarea referitoare la soarta celor aproximativ 1000 de angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu (DGASPC) vine în contextul crizei salariale instaurată în centrele de asistență socială.

Liderii SANITAS Sibiu au atras atenția public că angajații din centrele de asistență socială din Sibiu sunt în pericol să nu își mai primească salariile din luna iulie, din lipsă de fonduri.

Citeste si: SANITAS: CJ Sibiu nu mai are bani de salarii pentru angajații din asistență socială

Salariile oamenilor aferente lunii iunie au fost asigurate pe ultimă sută de metri de Consiliul Județean Sibiu, prin rectificare bugetară, in iulie administratia judeteană fiind nevoită să recurgă la excedentul bugetar, în cazul în care Guvernul nu își onorează obligațiile față de oameni.

Conform datelor primite de la DGASPC, din fondurile alocate de Consiliul Județean Sibiu, centrele de adulți au fonduri alocate pentru plata salariilor până în luna octombrie. Pentru centrele de copii, Consiliului Județean Sibiu aprobat în 28 iunie prin hotărâre de CJ o rectificare bugetară de suplimentare a fondurilor publice în vederea acoperirii integrale a plății salariilor pentru luna iunie. În condițiile în care rectificarea bugetului de stat nu va avea loc în luna iulie, Consiliul Județean va uza de prevederile art.3 din OUG 6/2018, care, prin derogare de la Legea Finanțelor Publice, permite pentru acest an folosirea sumelor din excedentul bugetar pentru plata salariilor”, a precizat CJ Sibiu la solicitarea StirideSibiu.ro.

Consiliul Județean Sibiu asigură cheltuielile de funcționare în domeniul asistenței sociale- personal și bunuri și servicii, pentru plata lunii mai fiind alocați 4.012.970 lei, administrația județeană asigurând 22% pentru aceeași lună.

În timp ce oamenii așteaptă cu teamă ziua de salarii, între Prefectura Sibiu și Consiliul Județean Sibiu s-a declanșat un nou razboi al declarații pe o alta tema arzatoare care vizeaza angajații DGASPC Sibiu, respectiv recuperarea sporurilor salariale.

După ce a fost acuzata ca nu gestioneaza cum trebuie problema atribuirii sporurilor, președinta CJ Sibiu, Daniela Cimpean, a replicat, vineri, printr-un comunicat de presă în care atrage atenția asupra ”copalsului” din sistem.

Redăm integral comunicatul transmis de CJ Sibiu:
”Prefectul vorbește de sporuri în timp ce asistenței sociale îi lipsesc salariile

În timp ce sistemul județean de asistență socială e în prag de colaps începând cu luna iulie din cauza lipsei alocărilor de fonduri de la guvern, prefectul Sibiului maschează dezastrul „certând” Consiliul Județean că se opune acordării unor sporuri salariale în sistem.
„Demagogia decidenților susținuți de PSD care mimează protecția socială din vorbe e un act grav și iresponsabil. În loc să discute cu membrii Comisiei de Dialog Social problemele reale din sistem și să găsească soluții conform atribuțiilor pe care le are, prefectul Sibiului a regizat ieri o scenetă ieftină în care îi agită pe oameni cu privire la neplata sporurilor salariale, când ei de fapt nu vor mai avea salarii începând cu luna viitoare” declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. Conform legii, costurile asistenței sociale din județ se acoperă în procent de până la 90% din fonduri de la guvern, în timp ce consiliile județene au obligația de a suporta diferența.
Situația de colaps care ne bate la ușă nueste tipică doar județului Sibiu. Suma care lipsește din alocarea guvernului către asistența socială la nivelul întregii țări este de aproape un miliard de lei, conform adresei nr. 4 din 4.06.2018, prin care Asociația directorilor economici și contabililor din județele din România a semnalat Ministerului Muncii și Justiției Sociale necesarul de suplimentat până la finele anului 2018 în 40 de județe.
Județul Sibiu a semnalat un necesar de 31.043.000 lei, din care 20.106.000 sunt pentru sistemul de protecția copilului și 10.937.000 lei pentru centrele de asistență a persoanelor cu handicap. Bugetul județului nu poate suporta acest necesar în condițiile în care alocările de la bugetul național pentru funcționare s-au diminuat cu 39.587.280 lei, iar creșterile salariale (adoptate de Parlament fără susținere bugetară) impun o alocare suplimentară de la bugetul județului de 30.900.000 lei.
Prefectul Județului Sibiu a fost sesizat de către Consiliul Județean Sibiu deja de la finalul anului 2017, când se prefigura construcția bugetară pe 2018, prin adresa cu nr. 16972/07.11.2017 că, în urma modificării Codului Fiscal, alocările bugetare insuficiente de la nivel național vor periclita buna funcționare a serviciilor publice de interes județean. Tot la finalul lui 2017, consiliul a sesizat Ministerului Muncii și Justiției Sociale (prin adresa nr. 18880 din 12.12.2017) necesitatea actualizării standardelor minime de cost care ar fi putut rezolva parte din finanțarea serviciilor de asistență socială. Pe parcursul anului 2018, consiliul a revenit în repetate rânduri, atât la Ministerul Finanțelor Publice, cât și la Ministerul Muncii și a sesizat iminența sistării acordării serviciilor sociale din cauza lipsei alocărilor bugetare de la guvern (a se vedea adresele cu nr. 1241/30.01.2018, 5459/10.04.2018, 5813/16.04.2018, 7726/07.06.2018).
Sunt de rea credință cei care afirmă că situația nu a fost semnalată de Consiliul Județean Sibiu. Înainte de aprobarea bugetului județului Sibiu, lipsa alocărilor de la guvern în procent de 44% pentru asistența socială la nivelul județului Sibiua fost prezentată și în conferința de presă în 14.02.2018 de președinta Consiliului Județean Sibiu, precum și în interviuri și alte conferințe de presă, iar proiectul de buget s-a aflat anterior în transparență decizională pe site-ul CJ conform legii (a se vedea linkul http://www.cjsibiu.ro/wp-content/uploads/2018/01/nota-fundamentare-buget-2018.pdf). Proiectul de buget a fost dezbătut în comisiile de specialitate ale Consiliului Județean Sibiu din care fac parte și consilierii PSD, discutat cu liderii grupurilor politice din Consiliul Județean Sibiu, iar în final bugetul a fost adoptat în unanimitate. Chiar în nota de fundamentare a proiectului de buget se făcea referire expresă la acoperirea necesarului bugetar în procent de doar 56% pentru asistență socială. În pluspreședinta Consiliului Județean Sibiu a prezentat situația și membrilor sindicatului SANITAS și conducerii DGASPC de la nivel județean, pe care i-a invitat la sediul Consiliului Județean Sibiu în data de 14 iunie.
„Așadar nu sunt bani în bugetul Consiliului Județean Sibiu pentru asistența socială întrucât nu au fost alocați de la bugetul de stat, așa cum au fost în anii anteriori. Singura soluție este ca prin rectificare bugetară, guvernul să aloce județului Sibiu fondurile necesare acoperirii salariilor și sporurilor aferente lunilor iulie-decembrie 2018. Nu ne-ar face o favoare, ci ar restitui parte din contribuțiile la bugetul național aduse de sibieni. Ca reprezentant al guvernului în teritoriu, prefectul are și datoria și pârghiile necesare rezolvării situației. Prin urmare, acuzele la adresa Consiliului Județean Sibiu nu au nicio bază și constituie doarun demers rușinosprin care se încearcă mascarea dezastrului pe care PSD l-a produs în țară cu măsurile de umflareartificială a salariilor fără niciun fundament de creștere economică” concluzionează Daniela Cîmpean.”.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Răspunsuri

  1. […] Citeste si: CJ Sibiu: Rezerva bugetară, soluția de criză pentru plata salariaților DGASPC […]

  2. […] Citeste si: CJ Sibiu: Rezerva bugetară, soluția de criză pentru plata salariaților DGASPC […]