DGASPC Sibiu exclude revenirea atacatorului în CRRN Tălmaciu, după ce i-a scos ochii unui coleg

Știri de Sibiu, 31.07.2018

Tânărul de 21 de ani care i-a smuls ochii unui alt pacient îngrijit în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) din Tălmaciu, județul Sibiu, nu se va mai întoarce în locul unde era îngrijit alături de alte 133 de persoane diagnosticate cu afecțiuni similare, potrivit Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC)  Sibiu.

Măsura a fost propusă marți,  în urma anchetei interne generată de cel mai crud incident petrecut în centrele de îngrijiri din județul Sibiu. Victima, un alt tanar în varsta de 32 de ani care era tratat în Centrul de la Tălmaciu, a rămas definitiv fară vedere după ce a fost atacat de tanarul de 21 de ani care l-a muscat si i-a smuls ochii.

Citeste si: Bolnav de la Centrul Tălmaciu, muscat de gât și cu ochii scoși

Urmare a cutremurătorului incident, specialiștii DGASPC Sibiu a cerut mutarea atacatorului, diagnosticat cu retard mintal și tulburări de comportament , la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu, fiind considerat ”pericol major” pentru restul bolnavilor cât și pentru angajati.

Beneficiarul D.M, diagnosticat cu retard mintal ușor cu tulburări de comportament și elemente psihotice, reprezintă un pericol major atât pentru ceilalți beneficiari cât și pentru angajații centrului, aceștia din urmă fiind puși în imposibilitatea de a evita evenimentul mai sus relatat din cauza repeziciunii cu care a acționat bolnavul psihic.Având în vedere că beneficiarul S.V., diagnosticat cu retard mintal profund cu tulburări majore de comportament (agresivitate, ingerare de obiecte-haine, iarbă, papers etc), precum și faptul că Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Tălmaciu nu este adaptat nevoilor actuale ale acestuia, comisia propune mutarea beneficiarului într-o instituție adaptată handicapului (Spitalul de Psihiatrie Sibiu.)”, anunță DGASPC Sibiu.

Rămasă fară vedere, victima atacului violent nu se va mai putea întoarce , de asemenea, la Tălmaciu, fiind necesara transferarea sa intr-un centru specializat.

Citeste si:SCJS: Pacientul agresat la Tălmaciu și-a pierdut definitiv ambii globi oculari

După îmbunătățirea stării de sănătate a acestuia, directorul general va efectua demersurile necesare pentru identificarea unei soluții, care să corespundă cel mai bine nevoilor actuale ale victimei din perspectiva respectării drepturilor sale fundamentale, conform standardelor minime și prevederilor legale în materie”, mai adauga DGASPC.

In prezent, bolnavul caruia i-au fost smulși ochii este tratat la Spitalul Clinic Județean Sibiu în timp ce atacatorul a fost internat in aceeași zi la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu.

Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Avrig, care face cercetari pentru ”vătămare corporală”.

La Talmaciu sunt îngrijiți 133 de pacienți cu afecțiuni neuropsihice care sunt supravegheați de 92 de îngrijitori. În situații de criză ale pacienților, personalul recurge, potrivit regulamentului, la camasa de forță iar pacienții sunt transportați la Spitalul de Psihiatrie.

În urma anchetei, DGASPC Sibiu a refacut filmul incidentului:

• în jurul orelor 10-10:30, în incinta Pavilionului I (44 de locuri cazare bărbați) beneficiarul D.M în virstă de 21 de ani se afla în criză de agitație psiho-motorie, a rupt perdelele din spațiul comun și a încercat spargerea unui geam (acesta având o fixație cu spargerea geamurilor).
• Personalul de serviciu a încercat liniștirea beneficiarului, însă acesta s-a smuls din mâna infirmierei, lovind-o și s-a năpustit asupra beneficiarului S.V în vârstă de 32 de ani, scoțându-i ochii.
• Evenimentul s-a produs foarte rapid, conform declarațiilor infirmierilor de serviciu și a asistentului medical
• După acordarea primului ajutor de către asistentul medical de serviciu, a fost solicitat serviciul de urgență 112 sosind la fața locului prima ambulanță pentru transportarea rănitului S.V la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu iar a doua ambulanță împreună cu un echipaj de poliție, pentru transportarea beneficiarului D.M la Spitalul de Psihiatrie ”Gheorghe Preda” Sibiu
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.