Se caută NUME pentru MONEDA locală a Sibiului. Din 2019 va fi în restaurante!

Știri de Sibiu, 28.09.2018

Sibiul își pregătește intrarea în lumea monedelor virtuale. Coordonatorii programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 au lansat vineri un concurs pentru găsirea unei denumiri pentru moneda virtuală de tip Bitcoin pe care autoritățile sibiene o vor lansa odată cu deschiderea programului și care ar urma să fie folosită în restaurante.

Sibienii sunt stimulați să se inscrie în concurs pana in data de 14 octombrie, fiind oferit un premiu în valoare de 1000 de lei.

”Propune un nume susținut de o mică poveste completând formularul disponibil pe site-ul http://www.sibiugastronomia.ro, secțiunea moneda locală, până în 14 octombrie 2018 și poți câștiga un premiu de 1000 lei”, este îndemnul lansat.

Potrivit anunțului lansat pe pagina de Facebook a Primăriei Sibiu, crearea monedei locală are scopul de a ”promova economia și producătorii locali”.

În luna iunie, Primăria anunță că la Sibiu se va lansa anul viitor o ”monedă alternativă de plată” pe durara programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Ideea introducerii unei monede locale de plată în restaurantele din Sibiu a fost susținută în luna iunie de reprezentanți HORECA, în cadrul unei întâlniri  cu reprezentații Primăriei și Consiliului Județean Sibiu.

”În 2019 se va lansa și o monedă locală, ca o metodă alternativă și inedită de plată în cadrul rețelei SRGE. Consorțiul va demara un concurs de idei pentru denumirea acestei monede locale”, se preciza în comunicatul de presă transmis de Primăria Sibiu.

Potrivit aceluiași comunicat, reprezentanților industriei  li s-a prezentat ”programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, cu scopul și obiectivele sale”, strategie pe care autoritățile locale sibiene nu au facut-o publică încă.

Asta, în condițiile în care Sibiul nu a creat niciun program pentru Regiune Gastronimică și nu a prezentat nicio strategie în acest sens, proiectele cu tematică gastronomică finanțate în 2018 din bugetul Primăriei sau al Consiliului Județean Sibiu fiind asimilate Agendelor Culturale.

Sibiul a primit în ianuarie 2017 titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2019, în cadrul unei ceremonii speciale organizată la Atena. Regiunea Sibiu este definită de municipiile Sibiu şi Mediaș, Mărginimea Sibiului, Țara Oltului, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului și Țara Secașelor, potrivit dosarului de candidatură depus.

Bugetul estimat al programului Capitală Gastronomică pentru perioada 2017-2019 a fost de 8.659.200 euro, au declarat in 2017 oficialii Sibiului.

Dupa mai bine de un an de pregatire, lucrurile s-au așezat greu.

În 2018, CJ Sibiu, Primaria Sibiu și Primaria Mediaș au înființat Asociația de Dezvoltare Sibiu Regiune Gastronomică Europeana, pentru a putea accesa bani de la Guvern sau bani europeni în vederea organizarii de evenimente, formula aleasă inițial, de coordonare a programului de catre Asociația Județeană de Turism Sibiu, nepermițând atragerea de fonduri din surse guvernamentale, ci doar folosirea fondurilor locale.

Ulterior s-au pus bazele Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, format din Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaș, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

  1. […] Sibiul își pregătește intrarea în lumea monedelor virtuale, scrie Știri de Sibiu. […]