Peste 380.000 de metri cubi de deșeuri strânse din Sibiu

Știri de Sibiu, 30.07.2014

Proiectul de Management Integrat al Desurilor în județul Sibiu a ajuns la finalizarea lucrărilor de construcții. Din 2012, cand a început închiderea gropilor de gunoi neconforme din județul , s-au strâns peste 380 de mii de metri cubi de deseuri depozitate la marginea marilor orașe, cea mai mare cantitatea fiind depozitată Dealul Dăii. Etapa următoare presupune trecerea la colectarea selectivă în toate localitățile.

Lucrările au presupus închiderea și ecologizarea a cinci mari depozite neconforme: Avrig, Cisnădie, Agnita, Remetea și Tălmaciu, și din construirea a două stații de compostare a deșeurilor biodegradabile, la Șura Mică și la Târnava, precum și a unei stații de sortare a deșeurilor reciclabile la Șura Mică.

”Depozitele neconforme conțineau mari cantități de deșeuri, acumulate în ani de zile. Ele reprezentau grave surse de poluare a solului, aerului, apelor freatice, fiind uneori situate la distanțe de numai câteva zeci de metri față de zonele locuite sau alte obiective importante. Cel mai mare depozit neconform, cel de la Remetea, acoperea o suprafață de circa 120.000 de metri pătrați, cât 17 terenuri de fotbal.”, spun coordonatorii proiectului.

În urma totalizării cantității de deșeuri colectate din tot județul, s-a stabilit că, din 2012 până în 2014 s-au strâns 380 de mii de metri cubi de deșeuri depozitate neconform.

Odată cu recepția lucrărilor de construire a stației de compostare de la Târnava, din data de 29 iulie, proiectul va trece la faza următoare.

„Este cel mai mare proiect realizat din fonduri europene la nivelul județului Sibiu și mă bucur că acum, la jumătatea mandatului, putem să arătăm locuitorilor din județul Sibiu că ne îndreptăm cu pași rapizi spre o normalitate pe care o așteptam demult. Vom ajunge curând la un stadiu modern de colectare, selectare și valorificare a deșeurilor în toate localitățile, pornind de la cele mai mici și până la municipiul Sibiu. Rezultatul final este acela că, pe lângă un mediu mai curat, locuitorii județului vor plăti mai puțin pentru deșeuri deoarece acestea vor fi valorificate la maxim, așa cum se întâmplă acum în toate țările Uniunii Europene”,a  declarat Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Colectarea selectivă de anul viitor

Proiectul  introduce un element nou în gestionarea deșeurilor municipale, și anume compostarea deșeurilor biodegradabile. Deșeurile biodegradabile menajere, cele din grădini, parcuri și piețe vor fi transformate în compost – un îngrășământ natural de cea mai bună calitate pentru agricultură, în special pentru horticultură.

În acest scop au fost construite două mari stații de compostare, la Șura Mică, pentru municipiul Sibiu, cu o capacitate anuală de prelucrare de 18.600 de tone de deșeuri, și la Târnava, pentru municipiul Mediaș, de 6.500 de tone. Prin compostare, aceste importante cantități de deșeuri biodegradabile vor fi transformate într-un produs folositor, care va reintra în circuitul economic.

A fost construită o stație de sortare a deșeurilor reciclabile cu o capacitate de 20.000 tone/an. Această stație este amplasată la Șura Mică, lângă stația de compostare. Ea deservește zona Sibiu și zona Avrig.

Prin proiect se achiziționează 96.370 de recipiente pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile și a deșeurilor biodegradabile pentru întreg județul, precum și unități de compostare individuală.

Recipientele au culori diferite în funcție de deșeurile colectate separat: albastru – pentru hârtie și carton; galben – pentru plastic și metal; verde – pentru sticlă; maro – pentru deșeuri biodegradabile.

Pentru locuitorii din mediul rural și cei din zonele periurbane au fost achiziționate 25.500 de unități de compostare individuală. Procesul de livrare a recipientelor a început în luna iunie 2014. Livrarea se va face etapizat, astfel încât să fie finalizată în luna octombrie 2014.

Proiectul SISTEM DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEŞEURILOR ÎN JUDEŢUL SIBIU este cel mai mare proiect public cu bani europeni derulat până acum în județul Sibiu. Valoarea sa totală este de 80.298.789,07 lei fără TVA. Valoarea eligibilă conform Programului Operațional Sectorial Mediu este de 70.982.057,94 lei, din care contribuția Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 56.785.646,35 lei, adică 80% din valoarea eligibilă.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.