#Centenar: Bustul lui Vaida Voevod, dezvelit la Sibiu în maximă discreție. Fără presă!

Știri de Sibiu, 29.11.2018

Bustul lui Alexandru Vaida Voevod amplasat pe aleea personalităților din Parcul Astra din Sibiu, în semn de omagiu față de rol avut de politician în înfăptuirea unirii Transilvaniei cu țara, a fost dezvelit, joi, în discreție totală.

Monumentul realizat de sculptorul sibian Ioan Cândea, la comanda Primăriei Sibiu, pentru aproximativ 18 mii de euro, a fost dezvelit doar în prezența oficialilor sibieni – consilieri locali și județeni și șefi de instituții, departe de ochii presei.

Întrebat de ce Primăria Sibiu nu a lansat nicio invitație presei pentru evenimentul din Parcul Astra, primarul Sibiului, Astrid Fodor, a răspuns: ”Nu vă pot răspunde la această întrebare. Puneți altă întrebare”.

Referitor la mesajul dorit să fie transmis prin amplasarea bustului lui Vaida Voevod în Parcul Astra, primarul orașului Sibiu a precizat pentru StirideSibiu: ”Acest eveniment face parte din șirul de evenimente organizate de Primăria Sibiu pentru a marca anul Centenarului, anul Marii Uniri (…) Astăzi am dezvelit bustul și totodată am sfințit acest bust”.

CL Sibiu a decis amplasarea bustului lui Vaida Voevod în Parcul Astra pentru a celebra contribuția politicianului la realizarea Unirii.

”Pentru întreaga sa activitate în sprijinul realizării Marii Uniri, pentru faptul că la Sibiu și-a petrecut ultimii ani din viață și în orașul nostru a fost înmormântat, Primăria Sibiu a luat decizia de a amplasa bustul acestei mari personalități a Unirii în Sibiu”, mentiona Biroul de Presă al Primăriei Sibiu, la momentul inițierii proiectului.

Alexandru Vaida Voevod a avut un rol important în înfăptuirea unirii Transilvaniei cu țara. Spiritul său îndrăzneț și implicat s-a distins încă de tânăr, fiind mai întâi membru al organizației studențești România Jună, apoi președinte al acesteia.
S-a implicat și în politică devenind membru și apoi deputat al Partidului Național Român. În 1 decembrie 1918, Vaida a participat la Marea Adunare de la Alba Iulia, iar după acest eveniment devine membru al Consiliului Dirigent – guvernul provizoriu al Transilvaniei și Banatului – și mai târziu vicepreședinte al acestuia. În 1919 Alexandru Vaida devine prim-ministru în primul guvern al României Mari.

Alexandru Vaida-Voevod a deținut timp de trei mandate funcția de premier al României.
A sprijinit regimul autoritar al regelui Carol al II-lea, perioadă în care a părăsit Partidul Național Țărănesc. După instaurarea monarhiei autoritare a fost numit consilier regal.

UPDTAE: Ulterior, Primaria Sibiu a transmis un comunicat de presa, insotit de imagini, prin care anunta ca evenimentul a avut loc.

Bustul lui Alexandru Vaida Voevod, dezvelit în parcul Astra

Primăria Municipiului Sibiu a dezvelit joi, 29 noiembrie, bustul lui Alexandru Vaida Voevod, vicepreședinte al Consiliului Dirigent și prim-ministru în primul Guvern al României Mari, o personalitate marcantă, cu o contribuție importantă în realizarea Marii Uniri.

“Am realizat acest bust în cadrul programului de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. Cu câteva zile înainte de Ziua Națională a României, înainte de aniversarea a 100 de ani de la momentul proclamării Marii Uniri,dăruim Sibiului și sibienilor o lucrare care completează în mod fericit busturile din Parcul Astra.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

La ceremonie au luat parte Înalpreasfinția Sa Mitropolitul Laurențiu care a oficiat slujba de sfințire a monumentului, comandantul Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu – general de brigadă Ghiță Bârsan, vicepreședintele Consiliului Județean Marcel Luca, viceprimarii municipiului Sibiu – doamna Corina Bokor și domnul Răzvan Pop, consilieri locali, oameni de cultură și public. De asemenea, un pluton al Academiei Forțelor Terestre a fost prezent la eveniment pentru a da onorul.Bustul lui Alexandru Vaida Voevod a fost realizat de sculptorul Ioan Cândea, la comanda și cu finanțarea Primăriei Municipiului Sibiu”,  Serviciul Comunicare, Relații Externe și Marketing, Primăria Municipiului Sibiu.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Un Răspuns

 1. N says:

  Ati sfintit bustul? Nu stiti ca sculpturile nu sunt acceptate in ortodoxie?
  Prin sculpturi reprezentand oameni asa a inceput idolatria.
  Mi se pare o gafa impardonabila.
  Din pacate nu e nici un preot care sa expuna acest aspect. Toti tac.
  Dar Dumnezeu va face dreptate in curand poporului sau.
  …mesaj de la un ortodox!